Колко често обръщаме внимание на ноктите си? Може да е единствено когато ни се налага да ги скъсим, важното е наистина да сме нащрек за промени по тях. Защото те могат да са знак за някои здравословни проблеми, съветват ни от Self.

Снимка 482809

Източник: iStock

Бели в основата

Обикновено тази промяна се случва с напредването на възрастта и не е притеснителна, ако не е придружена и с други симптоми на тялото. Тогава може да става дума за проблеми с бъбреците, черния дроб или сърцето и е най-добре да се консултираме с лекар.

Черни или кафяви петна

Под ноктите също може да се появяват бенки и това е съвсем нормално. Ако обаче имаме някакви съмнения за новото петно, най-добре да си направим изследвания, защото може да става дума за меланома.

Снимка 442320

Източник: iStock

Вдлъбнати нокти

Вдлъбнатините се случват с течение на годините и няма нищо притеснително в тях. Когато все пак се притесняваме, може да увеличим малко приема си на желязо.

Жълти нокти

Подобно обезцветяване обикновено се дължи на прекалената и непрекъсната употреба на лак за нокти. Вариант е да спрем за известно време да използваме лак, а вместо това да заложим на подхранващи кремове, както и на редовен масаж на ноктите.