Всички сме изпадали в подобна ситуация. Искаме да си поръчаме обувки онлайн, но не знаем кой точно е нашият размер. Номерацията не е идентична при различни марки, а и при различните модели на една марка.

Идеята да си купим малко по-малки или по-големи маратонки може да ни звучи приемлива, ако сме попаднали на намаление. Но грешният размер обувки e толкова голямо зло, колкото и неправилният сутиен.

И, според Nike, именно това е най-големият проблем в този бранш, с който те искат да се преборят веднъж завинаги. Когато изберем неточния размер обувки, това може да ни създаде главоболия и без да се замисляме каква е точната причина за тях, да заключим, че повече няма да си купуваме тази марка.

За да избегнат този негативен за печалбата им ефект, от спортния гигант са разработили приложение, с което да сканираме краката си, за да разберем кой е точният размер маратонка за нас. Това е първатa стъпка към идеята един ден обувките да нямат номера и етикет "мъжки" и "женски", а да пристигат при нас, надписани с нашето име.

Приложението за смартфон е технологичната алтернатива на уреда, с който измерваме дължината на краката си, намиращ се в почти всеки магазин за обувки. Тук обаче измерването е по-прецизно, но пък важи само за размерите и моделите на Nike, пише Independent.

Air Max 1 Golf Grass, Nike и първите "тревни" маратонки

Nike и първите "тревни" маратонки

Нов модел на марката

Сканирането на краката, анализирането на изображенията и предлагането на най-подходящия за нас размер ще се случва първо в платформата за онлайн поръчки на марката, а постепенно ще се прилага и във физическите магазини. В следващите няколко месеца технологията е в изпитателен срок.