Пристрастяването към интернет е често коментиран факт на съвременната действителност, който едва ли някой може да оспори.

Големите технологични гиганти обаче всячески се опитват да ни убедят, че привързаността ни към дигиталните устройства не е толкова опасна и вредна, колкото смятаме. Точно за това ежегодно се провеждат десетки "спонсорирани" проучвания.

В същото време има и доста неспонсорирани изследвания, които разкриват мрачните факти за въздействието на дигиталната медия върху здравето ни.

Снимка 451914

Източник: iStock

Едно такова изследване е било проведено в Индонезия. Екипът зад него е създал устройство, което помага да не прекрачваме в нездравословната територия на времето пред екран.

Устройството се нарича Nettox и притежава специални сензори, които засичат нещо, върху което до момента не знаехме, че дигиталните устройства оказват влияние - ритъма на сърцето.

Индонезийците са установили, че след определен период от време, прекарано във взаимодействие с интернет, ритъмът на сърцето се забавя, а хемоглобинът спада до нездравословни нива.

Пристрастяването към социалните мрежи е истинска болест

Пристрастяването към социалните мрежи е истинска болест

Великобритания ще таксува Facebook и Google, защото носят вреди на младите

Така притокът на кислород към органите и мозъка също намалява, а с времето това може да доведе до неразположения, вариращи от психологически тревоги до постоянно промени в сърдечносъдовата система.

Едва ли ще се сдобием с Nettox, най-малкото защото продуктът все още не се произвежда за масовия пазар.

Това, което той разкрива за нас обаче, е, че тялото ни със сигурност усеща, когато зацикляме в телефона или пред компютъра, а последствията от това могат да бъдат неочаквани.