Медът още от древността се смята не само за полезна храна, а за истинско натурално лекарство срещу редица оплаквания. С него заменяме захарта, а истинският мед е една от храните, които не се развалят.

Но има един по-специален мед, който се добива само в непалската част на Хималаите. Него не можем да определим като лекарство, а като истински наркотик.

Племето Гурунг обитава планинските райони на Непал, а неговите членове са много умели катерачи. Част от поминъка им е събирането на мед в непроходимите гори. Именно там е местообитанието на най-голямата пчела на планетата - Гигантската пчела на Хималаите.

Снимка 439334

Източник: iStock

Тя достига до три сантиметра дължина и си изгражда кошери високо в скалите. Произвежда червен мед, който е един от най-редките в света, защото се добива само в този район. Той няма нищо общо с този, който сме свикнали да консумираме в ежедневието.

Основната разлика е, че е халюциногенен. Опитвалите го сравняват ефекта му с този на няколко дръпки марихуана. Разбира се, всичко зависи от изконсумираното количество, както и от организма ни.

Този мед е произведен от нектара на няколко вида отровни растения (основно специален вид рододендрон), които са любимите на гигантските пчели. Освен опияняващия си ефект, червеният мед има лечебни свойства и е считан за силен натурален афродизиак.

Мед, паста, ориз и високоалкохолни напитки - продуктите без срок на годност

Продуктите без срок на годност

Някои вечни (почти) храни и напитки

Хималайският мед е около четири пъти по-скъп от повечето видове, които се предлагат на пазара. Цената му се определя най-вече от рискования начин, по който буквално се краде от убежищата на пчелите по скалите. Годишно се произвеждат общо около три тона, пише The Verge.