Може да се каже, че бумът на крафт бирата вече е достигнал почти всяко кътче на земното кълбо. Но с експериментални и иновативни нови бири, идващи от безброй производители всяка година, определянето кои градове, вдъхновени от бирата, си заслужава да бъдат посетени, не е никак лесна задача. Особено ако вече сме били (и то не един път) в някои от най-популярните такива дестинации, като Брюксел или Мюнхен.

Бира за по-добър имунитет - учените казват, че помага

Как бирата ни помага да не се разболяваме

Ето как

Тазгодишният списък с най-добрите бирени дестинации разпознава градове с бъдещи "занаятчийски" сцени, много от които добиват широка популярност през последните години. Освен това, той празнува исторически и емблематични бирени градове с нови и подобрени атракции, които посрещат посетители за първи път. От разходка по улиците на Буенос Айрес до обиколки на пивоварни с мотоциклети във Виетнам, тук са 10-те най-добри дестинации за бира за 2024 г., предоставени ни от Vinepair.

  • 10. Йоханесбург, Южна Африка
  • 9. Атина, Гърция
  • 8. Буенос Айрес, Аржентина
  • 7. Минеаполис, Минесота, САЩ
  • 6. Куинстаун, Нова Зеландия
  • 5. Албакърки, Ню Мексико, САЩ
  • 4. Шарлот, Северна Каролина, САЩ
Снимка 640406

Източник: iStock

3. Ханой, Виетнам

Производството на бира във Виетнам датира от XIX век и сега нацията постоянно се нарежда в 10-те най-консумиращи бира страни в света. Докато етикети като Saigon Beer и Hanoi Beer заемат по-голямата част от пазара, в Ханой процъфтява оживена крафт сцена, водена най-вече от Furbrew. Отворена през 2016 г., това e първата независима крафт пивоварна в града, първоначално разположена в The 100 Garden, бирена градина, в квартал Tây Ho. Оттогава Furbrew се разширява до 1000-литрова пивоварна. 

Снимка 657048

Източник: iStock

The 100 Garden допълва бирите Furbrew със селекция от други виетнамски напитки, които текат през 31 крана. Не би било пътуване до Виетнам без каране на мотоциклет. Бирената обиколка на Ханой съчетава това преживяване с петчасова обиколка с екскурзовод, пълна с храна и урок по история и култура на Ханой.

2. Ванкувър, Британска Колумбия, Канада

Снимка 657047

Източник: iStock

Процъфтяващата бирена сцена на Британска Колумбия може да се похвали с около 250 крафт пивоварни - повечето, от които отварят врати през последните 10 години, като приблизително 70 наричат Ванкувър свой дом. Най-голямата концентрация на пивоварни може да се намери в източната част на града. Индустриалната зона, която минава от улица Powell до Commercial Drive, има около 15 пивоварни, първата от които - Storm Brewing отваря врати през 90-те години.

1. Лондон, Великобритания

Със своята запазена марка пъб култура, Лондон изглежда като очевидна дестинация за бира, но градът никога не си е позволявал да се чувства удобно и непрекъснато разширява границите на това какво означава да вариш страхотна бира. И с над 100 търговски пивоварни, работещи в града, със сигурност няма недостиг на пяна.

Снимка 657046

Източник: iStock

За да се откъснем от утъпкания туристически път, от Vinepain ни съветват да се насочим към югоизточен Лондон по т.нар. бирена миля Bermondsey. Участъкът от пътя (който всъщност е дълъг повече от 3 км) е пълен с пивоварни, барове и магазини за бири. Очакват ни както традиционните английски ейлове - в Southwark Brewing те се сервират направо от бъчвата, така и стаутове, IPA и дори някои напитки на основата на мед.

Дебрецен - европейският град, където бирата е по-евтина от водата

Европейският град, където бирата е по-евтина от водата

Къде е Европа бирата в заведения е най-евтина

От тази година на бирените фенове вече няма да им се налага да ходят до Дъблин за "официална" халба Гинес. Настроен да отвори врати в края на 2024 г. в Ковънт Гардън, Guinness at Old Brewer's Yard връща производството в част от града, където пивоварството датира от 1722 г. Diageo, компанията майка на марката, планира микропивоварната да се съсредоточи върху бири с ограничени издания, докато предлага на посетителите и обиколка с екскурзовод на мястото.