Променливото време и предстоящото захлаждане са най-добрите предпоставки за настинки. В един момент се чувстваме добре, а в следващия сме отпаднали, започва да ни боли главата или да ни тече носът.

Настинките определено са неприятни, но не колко гриповете. А по-добрата им страна е, че можем по-лесно да се преборим с тях и без посещение при лекар. Решението: правилните мерки навреме - до 24 часа след като сме усетили, че се разболяваме.

Хигиена

Вирусите на навсякъде около нас и е прекалено лесно да попаднат в организма. Дали ще успеят да ни разболеят, зависи от защитните ни сили. Но най-доброто, което можем да направим, ако сме били (или постоянно сме) сред много хора, е да мием ръцете си често и да не докосваме с тях лицето си. По този начин възпрепятстваме разпространението на вирусите.

Снимка 450110

Източник: iStock

Първото хапче

Ако усетим, че се разболяваме, по-добре да не отлагаме употребата на лекарства за по-късно. Най-често всичко започва със сухота и дразнене на гърлото. Вирусите на настинката произвеждат химикали, които разграждат епителния слой в гърлото и по този начин проникват по-дълбоко в дихателните пътища.

Някои вирусни предпочитат да се развиват само в носа и гърлото, а други се настаняват в белите дробове. И с двата вида можем да се борим с най-обикновени хапчета или прахчета с парацетамол и ибупрофен, каквито вече има десетки. Те намаляват шанса от последващо развитие на настинката наполовина, както и моментните симптоми.

Почивка

От два до девет часа след появата на първите симптоми е доста активен период за вирусите, които са успели да преборят защитните сили на организма. Те проникват в епителните клетки и започват да се размножават. За да се пребори тялото ни с тази инвазия, е добре да се отдадем на активна почивка, която да ни позволи всички сили да са насочен в тази посока.

Снимка 450108

Източник: iStock

Компрес

Колкото повече вирусът се разпространява в тялото ни, толкова по-зле се чувстваме и повече симптоми се проявяват. Една от защитните реакции на организма, с която се опитва да изхвърли заразата, е кихането.

Белите кръвни клетки, които са част от естествената защита, се разпространяват в цялото тяло. Заради по-голямото им производство се получава подуване на лимфните възли на врата и подмишниците. Те стават и болезнени на допир, а неприятното усещане можем да редуцираме с горещ компрес и ибупрофен.

Духане на носа

11-12 часа след като е влязъл в тялото ни, вирусът започва да се движи и по кръвта, като предизвиква и мускулни болки. Освен това, вирусите влияят на гените, които контролират клетките в носа и дихателните пътища и отключват производството на секрет.

Ако носът ни е започнал да тече, важно е да не се духаме прекалено силно, защото това може да предизвика инфекция в канала, който свързва гърлото, носа и ушите, а това само усложнява положението, пише Daily Mail.

Снимка 450112

Източник: iStock

Топли напитки

Много скоро след хремата се появява и кашлицата. Прекалено многото произведен секрет предизвиква свръхчувствителност на клетките на лигавицата на дихателните пътища и това ни кара да кашляме. 

Кашлицата също има своята много важна задача - да предотврати навлизането на вирусните клетки по-надълбоко в белите дробове. Ако е силна обаче, тя уврежда епителната тъкан и причинява зачервяване и болки в гърлото.

А това положение на помощ ни идват топлите напитки, както и гаргарата със солена вода, която намалява възпалението на гърлото и дихателните пътища.

Снимка 450111

Източник: iStock

Хидратация

Увеличеното производство на слуз в дихателните пътища води до дехидратация. Затова е от съществено значение за здравословното ни състояние да приемаме достатъчно течности, за да възстановим електролитния баланс.

Химикалите, които се произвеждат от тялото ни по време на борбата с инфекцията, са напълно способни да предизвикат специфичното главоболие, което свързваме с настинките. С него също може да се борим с много вода, фрешове и задължителната пилешка супа, която е доказано, че има противовъзпалително действие.

Как да преборим настинката за 24 часа

Как да преборим настинката за 24 часа

Мерки, за да не стане по-зле

В повечето случай, ако сме взели правилните мерки, настинката изчезва за 24 часа. Един от необичайните симптоми за това развитие е по-гъстият и зеленикав на цвят секрет от носа. Той е признак, че много бели кръвни телца са паднали в боя с вируса, но все пак са успели да го надвият.