Няма официални данни за България, но в САЩ половината от населението пие мултивитамини редовно и без конкретен повод. Повечето от тези хора са на възраст над 65 години - най-силно застрашената от заболявания на сърдечно-съдовата система и спад в умствените способности група, поради остаряването. Но има ли някакъв смисъл от мултивитамините и за кого?

Според статия на учени от Университета Джонс Хопкинс е по-добре да даваме парите си за пълноценна храна - плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти с малко мазнини.

Те са провели анализ на проучванията върху ефекта на мултивитамините върху сърдечно-съдовите заболявания, рака, смъртността и понижението на умствените способности. Резултатът: не са открили никакъв ефект от приема на тези хранителни добавки върху въпросните заболявания и състояния.

Същевременно има няколко групи хора, които имат нужда от допълнителни дози витамини, освен тези в храната.

Снимка 469293

Източник: iStock

Такъв е случаят с бременните жени и с тези, които планират скоро да имат деца - за тях е необходим повишен прием на фолиева киселина и желязо, като Центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват дневният прием на фолиева киселина за тези жени да бъде 400 микрограма.

В тази група са и страдащите от различни дефицити на витамини (авитаминоза). Така например известно е, че много голяма част от българите страдат от дефицит или недостиг на витамин D, който има голямо значение за правилното функциониране на имунната система.

Но ако не попадаме в никоя от тези групи, а сме здрави и жизнени, приемът на мултивитамини е напълно излишен и наистина си струва да вложим тези пари в здравословна храна и начин на живот.