Вече надушваме лятото и нямаме търпение да се озовем на плажа. Обожаваме дългите, горещи дни, в което сякаш времето е спряло и единственото, за което трябва да мислим, е дали не е пак време да нанесем слънцезащита. Да, спрямо нея сме доста стриктни, но, оказва се, освен вреди, слънцето може да ни донесе и доста ползи. И не, не говорим за доброто настроение.

7 причини да се излагаме по-често на слънце

7 причини да се излагаме по-често на слънце

Стига да не прекаляваме, разбира се

Южнокорейски учени от Seoul National University Hospital провеждат интересен експеримент, с който доказват, че UV лъчите могат да ни помогнат, ако не сме успели да влезем в желаната форма за лятото. Те подлагат на лъчение няколко мишки в продължение на 12 седмици. През това време животните са на различен хранителен режим, някои от тях приемат и голямо количество мазнини.

А в края на периода се установява, че независимо от това как са се хранили, UV лъчите са им помогнали да не качват килограми. Този ефект учените обясняват с действието на невротрансмитера норепинефрин, чието производство е в по-големи количества, когато сме изложени по-продължително на слънчева светлина.

Снимка 666925

Източник: iStock

Той е отговорен както за механизма "бий се или бягай", който се задейства при паник атаките например, но и за регулирането на нивата на кръвна захар. И въпреки отчетеното повишаване на хормона лептин, който задейства чувството за глад, мишките, изложение на UV светлина, успяват ефективно да изгарят мазнини в тялото си и да ги превръщат в енергия. Това се случва дори без повишаване на нивата на физическа активност.

Хората с наднормено тегло имат големи запаси на бели мазнини в тялото си. А механизъм за превенция на излишните килограми е директното им складиране под формата на кафяви мазнини точно под кожата, за да могат бързо да се изгорят и преработят в енергия. Точно това се случва при мишките от експеримента, дори когато гладът им взима превес и консумират повече калории от обикновеното, обяснява Daily Mail.

Слънцезащита и митовете за кожата през лятото, на които да не вярваме

Митовете за слънцето и кожата, на които да не вярваме

Вредите са много по-големи от видимите

Това изследване е красноречиво доказателство, че ефектът от слънчевите лъчи достига много по-дълбоко от кожата ни и може да доведе до важни промени в метаболизма и обмяната на веществата. Изводите от него обаче не бива да се приемат като причина да се печем на слънце с часове, особено без необходимата защита. Защото не бива да забравяме и че UV лъчите могат да доведат до уреждане на ДНК-то на клетките и са основната причина за развитие на рак на кожата - заболяване, което става все по-разпространено.