В човешката ни природа е закодирано постоянно да се стремим към нови висини. Понякога тези висини се изразяват в преоткриването на Космоса, а друг път в проектирането и построяването на високи и модерни сгради.

Рикен Ямамото - японският архитект е носител на наградата за архитектура "Прицкер" за 2024 г.

Кой спечели най-престижната награда за архитектура за 2024 г.

Ето носителят на "Прицкер" 2024

Стремежът към по-голямо и по-добро доведе и до построяването на най-високия небостъргач в Япония - Mori JP Tower. Сградата е проектирана от американското архитектурно студио Pelli Clarke & Partners и е част от комплекса Azabudai Hills, който включва още два небостъргача.

Mori JP Tower се намира в Токио и се извисява на цели 330 метра височина и според Dezeen е най-високата сграда в Япония, надвишавайки с 30 метра Abeno Harukas в Осака.

Но най-високата структура в Япония остава телевизионната кула Tokyo Skytree - 634 метра. Колкото до архитектурата, Mori JP Tower се отличава с извита фасада, която се стеснява от земята към върха, където се намира своеобразна корона, наподобяваща цвета на лотос.

Снимка 659465

Източник: Pelli Clarke & Partners

"Нашите сгради винаги правят две важни неща: докосват се до земята по определен начин и стигат до небето по определен начин", каза съоснователят на Pelli Clarke & Partners Фред Кларк.

Снимка 659467

Източник: Pelli Clarke & Partners

Архитектите пояснява още, че Mori JP Tower има типичното за небостъргачите в Япония голямо структурно ядро и подова плоча, което прави небостъргача по-широк от тези в Лондон и Ню Йорк например. На последните 11 етажа са разположени апартаменти, а на други етажи са разположени офиси и ресторанти.  

Снимка 659468

Източник: Pelli Clarke & Partners

Останалите два небостъргача, за които вече стана дума, ще са 53-етажният Residence A, в който ще има 320 апартамента и луксозен хотел, и Residence B, в който ще има цели 970 апартамента. Mori JP Tower е проектиран така, че да издържи на земетресение с магнитут до 9.1 по скалата на Рихтер.