Автомобилните производители не се свенят да въвеждат иновации не само в колите си, но и в начина, по който те биват произвеждани.

Така например в повечето заводи именно машини извършват част от работата, което спомага и за намаляването на разходите, и за покачването на производството. Но Mazda прави изключение в едно отношение.

Въпреки всички съвременни технологии, които позволяват на проектантите и архитектите на нови коли да творят, японската компания не е елиминирала напълно човешкия фактор и принос в процеса.

Снимка 616677

Източник: mazdastories.ca / Фотография Irwin Wong

Те се доверяват на Ютака Кавано - "такуми" майстор занаятчия, през чийто ръце преминават всички нови модели на Mazda. Дизайнерите на компанията отиват директно при него, когато имат нужда от вдъхновение за създаването на концептуални автомобили.

60-годишният Кавано работи за японския автомобилен производител от 40 години и неговата роля е чрез сръчните си ръце и познания за обработка на метал да превърне концепциите и скиците на дизайнерите в модели.

Снимка 616676

Източник: mazdastories.ca / Фотография Irwin Wong

Като за целта използва само три елемента - метал, смола и кожа. Ютака Кавано работи и с млади дизайнери, които разчитат изключително много на дигитализацията, като им помага да разберат какво точно прави той и как техните решения влияят на крайния резултат, пише CarBuzz.

Снимка 616678

Източник: mazdastories.ca / Фотография Irwin Wong

За да оформя метални листове в отделни предмети, той използва инструменти като ножици за ламарина и различни чукове. Всичко това вдъхновява дизайнерите. Като такъв пример е хромираната метална вътрешна облицовка в моделите Mazda 3.

Именно тя е директно вдъхновена от метални панели, които самият Кавано е оформил с двете си ръце. Ютака Кавано смята, че нещо, създадено от човешка ръка, е много ценно и не бива да бъде загубено.