За мнозина манастирите се места за духовно просветление и пълно спокойствие. Както почти всичко на този свят обаче, и манастирите трябва да се издържат по някакъв начин и да не остават напълно изолирани от случващото се по света.

El Parador de Leon, Сан Маркос и как манастирът в Леон се превръща в концентрационен лагер и после в хотел

Концентрационният лагер, в който можем да нощуваме

Един хотел с необикновена история

С идеята, че туризмът е добра възможност за допълнителен доход, монахините от манастира Santa María de Jesús в Севиля решават да превърнат част от килиите в него в удобни апартаменти за отдаване под наем.

До преди няколко те разчитат на домашните сладкиши, които приготвят и продават в самата обител като начин да подпомогнат приходите си. След като портиерът на манастира и семейството му обаче се местят да живеят другаде, те не искат доскоро обитаваният апартамент да пустее.

Снимка 654053

Източник: Airbnb

"Не искахме сами да започнем да отдаваме под наем апартамента, защото не това е начинът на живот, който водим. Да, той ни носи доходи, които ни помагат да живеем, но не искаме те да са за сметка на призванието ни", разказва сестра Мария Хосе пред El Pais.

Снимка 654050

Източник: Airbnb

Затова монахините решават да наемат хора, които да се занимават с отдаването на жилищата в манастира под наем. Така попадат на Хавиер Бернал, който се заема със задачата. Вече от няколко месеца той менажира тази дейност в Santa María de Jesús.

Снимка 654054

Източник: Airbnb

Апартаментите се дават под наем пред платформата Airbnb и излизат между 90 и 180 евро на вечер в зависимост от големината на жилището. За момента отсядането в манастира е предпочитано основно от чужденци, а не от испанци, но това вероятно ще се промени.