Понякога в натоварения ден всичко ни идва в повече и единственото, което искаме, е една кратка дрямка, за да заредим батериите. Е, в много случаи това не е възможно. Но, оказва се, организмът ни има своите методи за възстановяване, срещу които не можем да се противим.

Ползите от дневна дрямка за здравето на мозъка ни

Голямата полза от кратката дрямка през деня

Какво показва ново изследване

Докато една обикновена дрямка продължава средно около половин час, учените установяват, че съществуват и т.нат, микродремки (или микросън), който е едва няколко секунди. Точна дефиниция липсва, но се приема, че това е състояние, при което оставаме със затворени очи за повече от 15 секунди. 

Оказва се, че пингвините са царе на тези мини дремки. Изследователи дори провеждат експеримент с бозайниците, обитаващи остров Кинг Джордж в Антарктика и установяват, че за 10 дни те никога не са спали повече от 34 секунди накуп. Вместо това са имали повече от 10 хиляди микродремки, понякога и по три-четири секунди.

Снимка 480529

Източник: iStock

Това може да ни изглежда крайно недостатъчно, но така на пингвините си натрупват цели 11 часа сън на денонощие с по няколко секунди дрямка. Е, изглежда при тях този начин на почивка действа, но надали същото може да се случи и при нас, хората. Най-вече като се има предвид, че през по-голямата част от времето извършваме задачи, които изискват цялото ни внимание, защото в противен случаи може да навредим на себе си или на други хора.

Микросънят, който за пръв път е идентифициран като явление през 2014 г., се наблюдава най-вече в ситуации, когато изпитваме скука или извършваме някаква монотонна дейност. Всички познаваме онова чувство, в което клепачите ни натежават, очите ни се затварят и след няколко секунди се стряскаме и ги отваряме. 

Снимка 651698

Източник: iStock

Колкото по-уморени сме, толкова по-вероятно е да изпаднем в микросън. Затова той най-често се случва в часовете след обяд и привечер. Но учени установяват, че дори са сме спали по шест часа на нощ в продължение на две седмици, отново през деня ще имаме толкова микродремки, колкото и ако не сме спали цяла нощ. Но просто няма да осъзнаваме, че сме толкова уморени.

Освен това невинаги може да разберем, че сме в микродрямка. С експерименти се доказва, че ако сме попаднали в това състояние за по-малко от минута, само 15% го отчитат. Понякога може дори да сме задремали за 10-15 минути, без да го разберем. Да, това са същите тези хора, които веднага заспиват пред телевизора и след това отричат.

Снимка 651696

Източник: iStock

По отношение на това, което се случва в мозъка, микросънят до голяма степен се характеризира с преминаване от алфа към тета вълни - вида вълни в първия етап на съня. Дотук толкова подобно на нормалния сън.

Но с проведен експеримент се установява увеличаване на активността във фронталния и теменния кортекс. И това се тълкува като несъзнателна реакция срещу унасянето, опит да не заспиш. Подобна дейност не се наблюдава при обикновената дрямка или по-дългия сън, когато мозъкът почива активно, обяснява BBC.

Дрямка, сън и защо понякога се събуждаме раздразнителни след дремване

Защо се събуждаме сърдити след дрямка

И каква е тайната за ефективна дрямка

При нас, хората, за разлика от пингвините, очевидно микродремките не са ефективен заместител на пълноценния сън. Ако ни се случват прекалено често, това е ясен знак, че явно се прекалено уморени и не спим достатъчно. И това е нещо, на което трябва да обърнем сериозно внимание, защото може да има негативно влияние върху редица аспекти от живота ни.