Основно разчистване и преподреждане на дома винаги ни се е струвало подходящ начин за започване на новата година. Не е нужно обаче да започнем с генерални промени, които ще ни карат да се чувстваме некомфортно.

Къщният прах, прахът у дома и какъв процент от него са човешки клетки

Колко опасен е прахът вкъщи

И каква част от него са човешки клетки

Подходяща първа стъпка е да се отървем от неща в къщата, които... отдавна е трябвало да изхвърлим. The Spruce съставят списък от петте неща, от които да се отървем най-лесно като за начало.

Метални закачалки

От онези, с които получаваме дрехите си от химическо чистене. Те са предназначени точно за това - да донесем дрехата от химическото до вкъщи. След което да я окачим на качествена закачалка, която няма опасност да я деформира или скъса, какъвто е случаят с металните.

Снимка 601465

Източник: iStock

Стари електроуреди

От известно време разполагаме с модерен и мултифункционален блендер, но все ни е жал да изхвърлим стария миксер. Нищо че дори му липсват някои приставки. Подобни уреди обаче заемат ценно място и създават допълнителен безпорядък. Ако не желаем просто да се отървем от стар електроуред, можем да го подарим в някоя от многобройните групи във Facebook за продажби/подаряване.

Счупени кухненски съдове

Както и такива с липсващи части. Като онази тенджера, която отдавна е без капак, но ни е жал да изхвърлим. Или пък чашите с чукнато ръбче, които също пазим от сантименталност. Недобре прилепващи съдове с капаци също трябва да отидат директно в кофата.

Снимка 601464

Източник: iStock

Излинели кърпи и чаршафи

Правилото е да се сменят на всеки две години. Защото чаршафите се захабяват, а хавлиените кърпи губят от обема си, с което намалява и качеството им на подсушаване.

Козметика с изтекъл срок

Декоративната козметика, бактериите, ешерихия коли, стафилококи и защо 90% от нея е заразена

Грим и бактерии - неочаквано "добра" комбинация

Вече имаме едно наум

Шампоан, който отдавна не ползваме, но седи в ъгъла на банята, забравени сенки и спирали за очи, крем за тяло, който е променил консистенцията си - подобни неща не само създават излишен безпорядък, но са опасни и за здравето ни.