Имаме лоша новина за милионите хора по света и в България, които ползват червило, спирала за очи, сенки, бюти блендери и т.н. - над 90% от декоративната козметика е заразена. 9 от 10 продукта съдържат бактерии като ешерихия коли и/или стафилококи - това показва скорошно изследване на университета Астън.

Снимка 331698

Източник: iStock

Учените поясняват, че много от тези бактерии съществуват естествено върху кожата ни, но стават изключително опасни, ако попаднат в организма ни през лигавиците на очите или устата например - местата, където нанасяме декоративна козметика.

От кожни инфекции и конюнктивит до натравяне на кръвта са част от нежеланието последствия на ползването й. Бюти блендерите, които се употребяват за нанасяне на фондьотен и коректор, са най-опасните, защото почти винаги се оставят влажни след употреба - благотворна среда за развитие на бактерии.

Снимка 331701

Източник: iStock

Другото предупреждение на учените от Астън е за тестерите в магазините - те са чудесен "проводник" на бактериите, защото се ползват от много хора (често - с мръсни ръце) и не се почистват редовно.