От 7 до 12 септември в Мюнхен се провежда автомобилното изложение IAA Mobility 2021, което привлече погледите на целия свят. На него бяха представени най-новите модели на различни марки и доминацията на електромобилите е осезаема.

Тест драйв, Mercedes EQV, EQC, EQA и какво е общото между спортен джип и 7-местен ван

Какво да очакваме от новите електромобили на Mercedes

Германците лансираха първите три модела от своето ново семейство електромобили

Представиха се много концептуални модели, както и такива, които съвсем скоро се очаква да влязат в производство. Изненади със сигурност има много - къде приятни, къде не толкова. Но един модел на Mercedes безспорно успя да се открои от всички - не само с визия, но и с функции от бъдещето.

Vision AVTR бе представен за пръв път през януари 2020 г., а вдъхновението за него идва от филма "Аватар" и идеята хората и машините да си станат колкото се може по-близки. Това става с технология за "подобрена трансформация на автомобили" (AVTR). 

Снимка 545827

Източник: GettyImages

А сега, на изложението, за пръв път бе представен интерфейсът "мозък-компютър" (BCI), благодарение на който този Mercedes може дa бъде управляван със силата на мисълта. Не само външният вид и интериорът на автомобила са буквално космически, но и опциите, които предлага, са невиждани досега.

Всичко, което виждаме вътре, може да бъде контролирано само с мисъл - от навигационната система, през радиото, до амбиентното осветление. А това напълно променя преживяването ни, сядайки зад волана.

Снимка 545826

Източник: GettyImages

За да работи контролът с мисли, към главата на шофьора се закрепва малко устройство, подобно на лента, което измерва мозъчните вълни и изпраща данни до системата на колата. Необходимо е първоначално едноминутно калибриране.

Информацията, получена в реално време от невронната активност в мозъчната кора, си взаимодейства с интерфейса "мозък-компютър", за да разпознае желанията на потребителя.

На големия екран на таблото се появяват различни опции с подкани какво точно искаме да направим. А устройството на главата отчита мозъчната активност и върху какво сме акцентирали погледа си, за да разгадае избора ни. След това конкретната функция се задейства, обясняват от Hypebeast.

Снимка 545825

Източник: GettyImages

Сигурни сме, че подобни технологии няма просто така да се появят в ежедневието ни от утре. Но това, че вече не сa просто научна фантастика и че някой ден всe пак ще имаме достъп до тях, също не е малко постижение. А някой ден подобни иновации ще позволят и на хора с физически увреждания да управляват такъв автомобил.

Е, няма как да не обърнем заслужено внимание и на визията на този Mercedes, който сякаш е от друга планета. Ако технологиите в него са изцяло от бъдещето, то използваните материали за направата му са напълно в духа на актуалната идея за устойчив начин на живот.

Mercedes-Benz EQS и всичко за първата електрическа S класа

Mercedes представи първата електрическа S класа

До 770 км пробег и много екстри

Използвани са изцяло устойчиви материали, някои от тях реациклирани, други - от ратан например, в допълнение с патентована веган кожа. Батерията, с която се задвижва всичко, също е компостируема. Елементи от нея могат да се използват за създаването и на нова, влизайки в затворен цикъл на производство с по-малко вреда върху околната среда.