Първата електрическа S класа на Mercedes-Benz е вече факт и идва под името EQS, отправяйки много сериозно предизвикателство към Tesla и нейния Model S.

Mercedes-Benz EQS предлага стилен и футуристичен дизайн, много пространство и комфорт, както и цял куп екстри.

Започваме от интериора, който изглежда като антипод на този на Tesla.

Снимка 527279

Източник: Mercedes-Benz

Докато Tesla залага на минималистичния и изчистен дизайн, EQS запазва традиционното за Mercedes множество от бутони за управление на различни части от интериора и работата на двигателя.

Основен акцент е поставен върху огромният 56-инчов екран, който се разпростира по цялото табло и съдържа общо три отделни дисплея.

Снимка 527282

Източник: Mercedes-Benz

Базовият модел обаче разполага със само един централно разположен екран, а остатъкът от таблото е завзет от кожа, дърво и други материали.

Вратите могат да се отварят с гласови команди, а дръжките излизат сами, когато приближим автомобила.

Благодарение на по-компактния електрически двигател, предният капак е скосен, придавайки допълнителна аеродинамичност.

Снимка 527277

Източник: Mercedes-Benz

EQS всъщност е най-аеродинамичната кола за масово производство на пазара, пише CNN, като при висока скорост автомобилът сам променя височината си и слиза по-ниско до асфалта.

Една от най-важните черти на EQS безспорно е батерията, която ползва нова технология с по-висока плътност на клетките и съответно доставя доста впечатляващ пробег.

Очаква се автомобилът да е наличен в две вариации - базов модел EQS 450+ със задно задвижване и 329 коня и доста по-мощен EQS 580 вариант със задвижване на четирите колела, 516 конски сили и до 770 километра пробег.

Снимка 527284

Източник: Mercedes-Benz

EQS също така предлага нов Power Nap режим, при който седалката ляга назад, прозорците и стъкления таван се затварят, а от говорителите зазвучават успокояващи тонове, предразполагащи към бърза дрямка.

Електрическата S класа ще излезе на пазара тази есен, но засега нямаме официална информация относно цената й.

Tesla, Audi, Porsche и кои са най-бързите електрически автомобили в света

Кои са най-бързите електромобили в света

Хиляди конски сили и поне няколко електромотора в основата на тези проекти

Мнението на експертите в индустрията е, че колата ще е малко по-скъпа от Tesla Model S, като EQS 580 ще струва около 160 000 долара за пълен пакет екстри.