Всички искаме да сме слаби и да се изглеждаме добре, но понякога апетитът надделява и резултатът е ясен. В подобни случаи е важно да знаем как да му противодействаме, особено ако сме наясно, че има голям шанс да прегрешим с нещо не особено здравословно.

Ето няколко лесни, напълно натурални и безопасни начина, с които да надхитрим апетита си и да потиснем глада. Така ще се предпазим от преяждане, а и ще си спестим някой и друг килограм.

Люто

Противно на очакванията, лютите чушки и лютият червен пипер, който се прави от тях, не ни карат да ядем повече, а по-малко. Този ефект се дължи на веществото капсацин, съдържащо се в тях. Лютото гори мазнини и ускорява метаболизма, затова определено има място на трапезата ни.

Снимка 409768

Източник: iStock

Мента

Не е нужно да я ядем, достатъчно е само да я миришем. Според проведено изследване хората, които миришат мента в продължение на два часа в пет поредни дни, на края на работната седмица са консумирали общо 1800 калории по-малко, и твърдят, че апетитът им осезаемо е намалял.

Чия

Може да е много дребна, но е толкова засищаща, че ни e необходима само лъжичка от семената, поръсени върху сутрешното мюсли например, за да залъжем глада до обяд. Фибрите в чията потискат апетита и увеличават своя обем в стомаха, което ни кара да се чувстваме по-сити за по-дълго.

Ябълка

Оказва се, че една ябълка на ден може да направи много повече от това да ни спести посещение при лекаря. Комбинацията от пектин, разтворими фибри и вода в състава на този плод го прави перфектен за потискане на апетита, предава The Healthy.

Снимка 457918

Източник: iStock

Вода

По-просто от това няма какво. Две чаши вода преди всяко хранене ще ни помогнат да консумираме много по-малко храна и да нямаме угризения на съвестта. Ако ни звучи прекалено скучно, можем да заложим и на зеленчуци с високо водно съдържание - като краставици, репички и тиквички.

Оцет

Този метод определено не е за всеки, но ако нямаме проблем с консумацията на домашен, нефилтриран ябълков оцет, едно шотче преди хранене гарантира, че няма да преядем.

Тренировка

Оказва се, че кратката, но интензивна тренировка има точно обратния ефект на дълъг ден физически труд. Ако потренираме само 20 минути преди вечеря, това ще доведе до потискане на хормона на глада.

Храненето, упражененията, правилната нагласа и защо ни е трудно да отслабнем

Защо ни е толкова трудно да отслабнем

Грешките, които допускаме най-често

Осъзнато хранене

Да се наслаждаване на храната, която е пред нас, а не просто да се наядем за пет минути, е друг начин да надхитрим апетита си. Ако обръщаме внимание на всяка хапка и се храним бавно, чувството за ситост ще дойде по-бързо.