В последните години Марс е обект на все по-чести и обстойни изследвания, а основната им задача е една - да открият има ли на Червената планета подходящи условия за живот.

Илон Мъск, първата мисия до Марс, колонизирането на Червената планета и какви са прогнозите му

Оптимист ли е Мъск за заселването на Марс

Какво не бива да се премълчава

Идеята на Илон Мъск за колонизиране на Марс може все още да ни изглежда научна фантастика, но няма спор, че напоследък доскоро напълно непознатата ни планета разкрива все повече от своите тайни пред ентусиазма на изследователите и новите технологии.

Търсенето на извънземен живот винаги е свързано първо с търсенето на вода. Последното откритие на учени от италианския университет Roma Tre не прави изключение. Те обследващ южния полюс на Марс и откриват, че под лед с дебелина една миля има множество малки водоеми, които изграждат едно голямо, солено езеро.

Изследователите се основават на снимка, направена от Mars Global Surveyor на NASA през 2005 г. На нея се вижда въпросната ледена шапка на южния полюс на Червената планета, под която са предполагаемите езера.

През 2018 г. учените откриха голямо подледниково езеро, а сега, след допълнителни изследвания, същият екип идентифицира и поне още три воднисти петна в същия регион. Затова се говори за цяла водна система. А предположенията са, че солните отлагания може да са остатъци от древен океан и днес в тях да се развива някаква форма на живот.

Но не всички изследователи на Червената планета са единодушните, че под дебелите ледове може да има водни басейни. Според някои, водата няма как да остане в течно състояние при тези ниски температури в района. Нищо чудно това да са просто някакъв вид мокри утайки, предава National Geographic.

NASA, новите снимки на Марс и какво разбираме от тях

Марс отблизо в невиждани досега кадри

Червената планета от различна перспектива

Все още са необходими много изследвания и анализи, както и използване на нови, по-специални технологии, за да може да се докаже със сигурност, че на Марс има вода в течно състояние. Но е очевидно, че усилията няма да спрат, докато не се увенчаят с успех.