Компанията на Илон Мъск SpaceX успешно разработва космически кораби, с които наскоро изпрати и двамата астронавти до Международната космическа станция. Постижение, с което никоя друга частна компания не може да се похвали.

Но целите на милиардера предприемач се простират много по-далеч от ракетите за многократна употреба и туристическите разходки в открития Космос. Той неведнъж е говорил за идеята си за колонизиране на Марс и върви с бавни, но уверени стъпки към нейното осъществяване.

Преди дни Мъск взе участие в дигиталната конференция "Humans to Mars", където отново разиска въпроса какво ще се случи, когато хората стъпят на Червената планета. Той е реалист, че никой не може да каже с точност колко време ще отнеме случването на това събитие, защото винаги изникват непредвидени обстоятелства и всички конкретни дати в последствие се отлагат.

Собственикът на SpaceX размишлява далеч отвъд идеята за туристически пътувания до Марс с корабите Starship. Компанията му представи прототип на база, която да се изгради на планетата - Mars Base Alpha, но все още се знае прекалено малко за предизвикателствата, с които ще се сблъскат първите, които ще я заселят, предава SyFy.

"Достигането до Марс не е фундаментален проблем. Проблемът е изграждането на база, на цял град там, който да си бъде самодостатъчен", смята Мъск. Той е категоричен, че компанията му ще се справи с това предизвикателство, но дебело подчертава, че то е много трудно и опасно, "не е за хора със слаби сърца".

Илон Мъск и защо милиардерът смята, че няма да е жив, за да види първия човек на Марс

Ще доживее ли Мъск да види човек на Марс

Трябва да побързаме

"Има голям шанс да умреш. Ще бъде трудно да се направи, но и наистина славно, ако се получи", реалист е милиардерът.