Бавно, но сигурно светът върви към постепенна либерализация по отношение на използването на леки наркотици. Вече в няколко страни използването, продажбата и отглеждането на марихуана е напълно законно. В други легализирането е частично.

Снимка 437949

Източник: iStock

Такива са някои от американските щати. Точно те се оказват обект на изследването на екип учени от Щатския университет на Джорджия, резултатите от което са публикувани в списание Economics & Human Biology.

Целта му било да се установи връзката между легализирането на канабиса в съответния щат и как то влияе на продажбите на "вредни" храни като чипс, сладолед, бонбони и фастфууд.

Снимка 443208

Източник: iStock

Оказало се, че в щатите, където лекият наркотик се продава легално, месечните продажби на джънкфуд скачат с 3.2 %.

Най-много се покачили продажбите на чипс - с 5.3 %. За връзката между храненето и употребата на марихуана няма правени специални изследвания, но почти всеки, пушил трева ще ви каже, че след това се огладнява, твърдят учените.

Снимка 373174

Източник: iStock

Целта им е да покажат на управляващите в САЩ, че легализирането на употребата на марихуана има много страни. И макар тя да е по-малко опасна от най-широко използвания наркотик в света - алкохолът, си струва да се помисли върху влиянието й върху храненето в страна, в която 42 % от населението страда от наднормено тегло коментират от IFLScience.