Както добре знаем, кожата на лицето изисква по-различни грижи в сравнение с кожата на тялото. Това е така, защото лицето ни е непрекъснато изложено на замърсяване, изпотяване, грим... Затова и измиването му не бива да се подценява. За него трябва да мислим като за първата и най-основна стъпка в грижата за кожата.

Супергероите в грижата за кожата

Супергероите в грижата за кожата

Активните съставки в серумите Merz Spezial осигуряват всичко нужно за всяка възраст

Освен че я почиства от всички натрупали се замърсявания и грим продукти, то предотвратява запушването на порите и раздразненията по кожата, както и я подготвя за останалите продукти от грижата за кожата ни, за да бъдат те ефективни. Измиването също така играе роля и за предотвратяването на стареенето на кожата, което се провлиява от възпалителни процеси.

Разбира се, важно е и измивното средство, което използваме. Защото ако то не е с правилната формула за нашия тип кожа, може да се окаже, че сами си предизвикаме проблеми.

Ако имаме суха или чувствителна кожа, е добре да се придържаме към меки формули, каквито са тези с млечна консистенция, не образуват пяна и не съдържат мицеларна вода.

За нормална до мазна кожа е препоръчително да изберем почистващ продукт, който се разпенва, за да може да отстрани добре излишния себум.

В случай че пък сме с мазна или предразположена към акне кожа и търсим ползите от ексфолирането, можем да се спрем на измивен продукт със съдържанието на салицилова киселина.

Снимка 667686

Източник: iStock

Лесно можем да се ориентираме дали даден продукт е за нашата кожа по неговата текстура. Ако дадена формула е гел или пяна на водна основа, тя е идеална за хора с мазна и склонна към акне кожа.

За суха и чувствителна кожа са подходящи по-кремообразни текстури, включително почистващи масла и балсами.

Продуктите с маслена консистенция също така са чудесни за всеки, който се стреми да почисти добре кожата си, като отстрани излишния себум, но без тя да се усеща опъната след това.

Друг важен елемент от измиването на кожата е температурата на водата, с която го правим. Добре е тя да е хладка. Също така трябва да знаем, че е абсолютен мит, че топлата вода "отваря" порите, а студената ги "затваря".

Снимка 667687

Източник: iStock

Честотата на миенето на лицето също не е за подценяване. Както и миенето на зъбите, е добре да ни е навик и да не го пропускаме, дори и да сме имали дълъг ден и да сме изморени. Трябва да мием лицето си поне веднъж дневно, без значение дали сме излизали от вкъщи или не, както и дали сме използвали други продукти или не. Замърсяванията и себума се натрупват през деня и е най-добре да се погрижим за отстраняването им вечер, преди лягане.

Не е излишно да имаме предвид също, че за сухата кожа измиването веднъж на ден може да е напълно достатъчно, но по-мазната кожа може и да има нужда от измиване два пъти през деня - веднъж сутрин и веднъж вечер.

Разбира се, стига да имаме нужда от тях, активните съставки в измивните продукти биха ни били от полза. Ако кожата ни е чувствителна, липидите като серамиди, сквалан или масло от жожоба могат да подпомогнат за поддържането на кожната бариера и добрата хидратация.

В случай че кожата ни е склонна към появата на пъпки, е добре да изберем почистващ продукт със салицилова, гликолова или млечна киселина.

Необходими ли са ни наистина тонерите за кожа

Необходими ли са ни наистина тонерите за кожа

Този продукт има редица функции

Независимо от типа ни кожа обаче, овлажнители като алое или хиалуронова киселина са винаги препоръчителни, за да поддържат нивата на хидратация в кожата, пише InStyle.