За ползите от детоксикацията на организма се говори все повече и те определено са неоспорими. В тялото ни се натрупват голямо количество токсини, които ако не бъдат изведени по правилния начин, предизвикват редица неприятни състояния и заболявания.

Най-лесният и, на пръв поглед, доста приятен начин за детоксикация е с вода. Но не просто с два литра обикновена чешмяна, минерална или изворна вода на ден, а и с различни добавки в нея, които подсилват положителния й ефект - плодове, зеленчуци или билки.

Детокс водите са предпочитана напитка от хората, които спортуват активно или искат да отслабнат, защото те съдържат много малко калории. А приготвянето им е изключително лесно.

Снимка 481376

Източник: iStock

Ако искаме студена и ароматна напитка, добре е да я оставим в хладилника за няколко часа, след което добавените от нас плодове, зеленчуци или билки се премахват, за да не започнат да се развалят. А ако бързаме и просто ни се пие нещо свежо, винаги можем да сложим няколко резенчета лимон например в шишето си за вода.

Именно водата с лимон (и с малко джинджифил) е най-популярната детокс вода. Пие се една чаша сутрин на гладно, а след това не се консумира храна поне един час. По този начин тялото се прочиства, а килограмите се топят.

Ако не сме фенове на лимоните или просто обичаме разнообразието, можем да пробваме и следните вкусови комбинации: краставица и мента, диня и мента, грейпфрут и розмарин, ягода и босилек, ябълка и канела, куркума и джинджифил. 

Снимка 481375

Източник: iStock

Детокс водите подпомагат и правилната функция на храносмилателната система и метаболизма, подобряват имунитета и настроението и увеличават нивата на енергия.

Тези ползи се дължат преди всичко на водата, но полезните добавки също имат своя принос. Краставицата прави хидратацията още по-силна, ментата подпомага храносмилането, ябълките са полезни за сърцето и черния дроб, куркумата и джинджифилът имат противовъзпалителни свойства, пише Healthline.

Технологиите, социалните мрежи, допаминовият детокс и имаме ли нужда от него

Какво е допаминов детокс и имаме ли нужда от него

Рестарт на мозъка за началото на годината

Разбира се, не можем да очакваме чудеса от детокс водата, но най-важното е, че добавяйки някоя и друга вкусна екстра в чашата или шишето си, можем да увеличим дневната консумация на вода, което всъщност е най-важното, за да бъдем здрави и красиви.