Премахването на пластмасовите опаковки и замяната им с по-екологични алтернативи е една от стъпките, които редица големи компании по целия свят правят в последните години в общата борба със замърсяването с микропластмаса.

Неговите размери стават все по-застрашителни, а хубавото е, че внимание на проблема обръщат все повече хора, включително и децата.

От компанията Lego, която произвежда конструктори от 1932 г., обявиха, че са получили милиони молби от деца по целия свят да премахнат пластмасовите опаковки за еднократна употреба, в които са отделени различните малки части.

Снимка 496397

Източник: iStock

И ръководството е решило да се вслуша в логичните и навременни призиви. Затова и от следващата година всички пластмасови опаковки ще бъдат заменени с такива от хартия, които могат да се рециклират и са лесни за отваряне.

Замърсяването с пластмаса в океаните, размерите му и негативните последствия за всички нас

Микропластмасата в океаните като преносител на вируси и зарази

Още една сериозна причина да се притесняваме от нея

За целта компанията ще инвестира над 400 милиона долара в рамките на три години в своя план за устойчивост, за да отговори на необходимостта от спешни мерки срещу климатичните промени, която вече се осъзнава и от най-малките, предава BBC.