За много от нас, кучетата не са просто домашни любимци, но и най-добрите ни приятели, които са винаги до нас, готови да ни дарят безусловната си любов или да се притекат на помощ.

Кучетата, емпатията към човека и кога се притичват на помощ

Кога кучето се притичва на помощ

Психология на домашния любимец

Винаги е било интересно и да знаем, доколко те разбират нашия език и командите, които им даваме.

Специалистите от университета в Будапеща направили експеримент със 17 кучета, които не са били специално тренирани. За да се чувстват по-спокойни, кучетата били в лабораторията заедно със собствениците си.

Снимка 509065

Източник: iStock

Унгарските учени ги изследвали с електроенцефалографии, за да измерят сигнали на разпознаване по мозъчната дейност, докато животните са слушали фонетично подобни думи, т.е. такива с малки разлики в звученето.

Учените стигнали до извода, че кучетата трудно улавят разлики в сходни думи. Това означава, че те може и да не ни разбират толкова добре, колкото си мислим. Животните разграничавали известни им думи от много различни измислени. Те обаче не можели да разграничат познати им от измислените думи с разлика само един звук.

Кучетата не осъзнават, че всеки звук в думата има значение, не само звуците в началото и в края - това е изводът на специалистите от университета в Будапеща.

Независимо от това и колко ги обучаваме, те няма да се научат малките разлики в звученето на думите, пише Daily Mail.

Кучетата, пулсът им и как реагират, когато демонстрираме любовта си към тях

Защо да казваме на кучето си, че го обичаме

Чувствата са взаимни

"Кучетата може да не обръщат внимание на всеки детайл от звука на речта, когато слушат думи", казва авторът на изследването Атила Андикс от университета „Лоранд Йотвьош“ в Будапеща.  "По-нататъшни изследвания могат да разкрият дали това може да е причина, която не позволява на кучетата да придобият значителен речник."

Изследването на унгарските учени е публикувано в Royal Society Open Science.