Да пием вода е не просто начин да се освежим и утолим жаждата си, а жизненоважно действие, което има значение за правилното функциониране на мозъка и за нивата на енергия, регулира телесната температура и подпомага храносмилането. Дотук, нищо ново. Въпросът е дали е решаващо и за хидратацията на кожата ни.

Водата, хидратацията, студеното време и как да останем хидратирани през зимата

Как да останем хидратирани през зимата

С няколко лесни трика

Според дерматолога Джошуа Зайкнър, докато минималната дневна доза вода е абсолютно необходима за правилното функциониране на тялото, пиенето й няма пряка връзка с хидратацията на кожата.

Естествено, доктор Зайкнър не отрича, че кожата ни също ожаднява. Подобно на тялото, и нейните клетки са съставени в голяма степен от прозрачната течност. Последната се губи през целия ден вследствие на физическата ни активност, замърсяването на околната среда и въобще - като цяло.

Снимка 522540

Източник: iStock

Резултатът от по-сериозната й дехидратация са лющеща се и суха текстура, както и появата на бръчки, стареене и други нелицеприятни симптоми.

Ако кожата ни е суха, вероятно страдаме от липсата на достатъчно липиди в състава й, които задържат водата. Ето защо е препоръчително винаги да използваме крем, независимо какъв е нашият случай.

Снимка 522537

Източник: iStock

"Решението е по-скоро локално, отколкото вътрешно", потвърждава доктор Зайкнър пред Real Simple. Тоест, вместо да се наливаме с вода, най-добре да заложим на подходящ овлажнител.

Трите ключови съставки, които трябва да търсим в състава му, са стеаринова киселина (мастна киселина), омекотяващи керамиди и холестерол.

Снимка 522539

Източник: iStock

А за да "заключим" влагата, дерматолозите препоръчват да нанасяме крема върху леко мокра кожа - след като сме взели душ. В случай че не успеем да се справим само с този овлажняващ продукт, винаги можем да включим и един серум.

Лененото семе, ползите от него и как да го добавим към менюто си

Как да вземем най-доброто от лененото семе

Голямата полза от малките семена

А вече е доказано и че приемането на добавки от ленено семе или масло от пореч (2.2 грама на ден) има същия положителен ефект.