Ако имаме котка, сме наясно, че това е едно своенравно същество, чиито настроения е трудно да предвидим. В интернет голяма популярност набират едни намусени домашни любимци, на които сякаш целият свят им е виновен за нещо. И така си задаваме логичния въпрос дали котките не са станали по-сърдити, защото и стопаните им все не са на кеф.

Според последно проучване, проведено от Lincoln University, котките копират емоционалните състояния на хората, които сe грижат за тях. Характерът на домашните любимци е огледало на нашия. Затова ако мъркащата животнка се държи агресивно или въобще не иска да я занимаваме, трябва да търсим вината в себе си.

Животните, чиито стопани имат проблеми с нервите, наднормено тегло или пък са винаги весели, копират тяхното поведение, установява проучването.

Снимка 409000

Източник: iStock

Връзката между човека и домашния любимец е начинът, по-който животинката бива отглеждана и как той влияе на нейната психика.

Котките, дълголетието и каква е връзката между тях

Имаш котка - живееш по-дълго

Мъркотерапия

Въпреки че в повечето случаи говорим за кучета, които приличат по поведение на стопаните си, котките със своята чувствителност също са добро отражение на нашата личност. А това им дава една точка бонус в състезанието кои са по-умните домашни любимци, пише Daily Mail.