Стопаните на котки често отнасят куп майтапи заради домашните си любимци - че котките приемат стопаните си за свои роби, че жените, които имат много котки, ще си останат стари моми и т.н., и т.н...

Но феновете на мъркащите животни имат един основен аргумент в своя защита, който могат да изтъкват на всички, които смятат, че е по-добре да имаш куче, отколкото котка. А той е, че котките увеличават продължителността на живота на своите стопани. Ето как.

Редуцират стреса

Котките могат да ни успокоят за броени секунди. Когато след натоварен и стресов ден се приберем у дома, а там ни чака мъркащият домашен любимец, набързо забравяме за всички нерви и проблеми.

Освен това, стопаните на котки страдат от сърдечно-съдови проблеми много по-рядко от тези, които нямат котка в дома си. 

Снимка 392259

Източник: iStock

Подпомагат заспиването

Да си легнем с котката понякога не е по-лош вариант от това до нас в леглото да е любимият човек. Тези животинки имат сякаш магическата способност да успиват. И идилията е пълна, или поне докато не решат да ни се разхождат по главата посред нощ.

Вълшебното мъркане

Когато котката издава онези специфични звуци, значи е спокойна и се чувства добре. И кара и нас да се чувстваме по-добре. Мъркането намалява кръвното налягане и пулса, подобрява кръвообращението, помага при възпаления на кости и стави.

Когато мъркат, котките генерират микровълни, които са със същата честота, както при медицинска терапия за артрит. И е истина, че котките познават болните ни места и се наместват точно там, за да ги излекуват.

Снимка 392260

Източник: iStock

Движение

Ако сме от хората, които не обичат много-много движението, тази наша "слабост" може да окаже негативен ефект върху здравето ни. Но едно игриво коте у дома със сигурност ще ни накара да се пораздвижим и да си поиграем с него. 

Привързаност

Колкото и да са своенравни, котките се привързват към своя стопанин и му дават цялата любов, на която са способни. А споделената любов удължава живота и го прави много, много по-щастлив.

Мистерията, наречена котка

Мистерията, наречена котка

Честит Международен ден на мъркащите любимци

Затова мъркащите животинки наистина са добър заместител на любовния партньор, но и не го изключват. А при възрастните хора е изключително важно да си имат другар в живота, пък бил той и на четири лапи.