Пластичната хирургия все повече и повече разширява набора си от услуги. Затова и вече буквално можем да променим всяка част от тялото си, за да изглеждаме така, както искаме. Но манията по тези корекции понякога не се изразява само в прекаляването с техния брой и откровеното обезобразяване.

Някои хора може да не лягат сами на операционната маса на пластичния хирург, но пък вземат това решение за своите домашни любимци. Естетичните корекции на кучета и котки са все по-разпространени в световен мащаб. Те съществуват като явление от няколко години, а последният случай отново повдигна темата.

Снимка 412997

Източник: iStock

Китайка плати 1500 долара, за да промени формата на очите на котката си, която смята за прекалено грозна. Операцията е извършена от ветеринарен лекар и се наричан блефаропластика - корекция на клепачите, която често се прави в азиатските страни. Но на хора...

От ветеринарната клиника пък обясняват, че тази манипулация се извършва често върху домашни любимци, които се явяват на състезания. Признават също, че корекцията на клепачите предизвиква сериозен дискомфорт на котките и кучетата, а и все пак си е операция под пълна анестезия, която също има своя негативен ефект, пише Daily Mail.

През 2017 г. в Русия имаше случай, при който стопаните искаха да коригират ушите на своя джак ръсел, за да прилича повече на Майло от "Маската". Броят на корекции е значителен и в САЩ.

Основната цел на извършването на този тип корекции обаче е по-различна. С някои от тях могат да се облекчат медицински състояния и да се улесни животът на домашните любимци.

Малките кучета, големите кучета и кои са по-умните

Кои са по-умни - малките или големите кучета

Науката спори по въпроса

Така се прави корекция на ноздрите при породи кучета със "сплескани" муцуни, за да се облекчи тяхното дишане. Извършват се и пластики на корема, когато една или друга болест го изисква.