Кучетата са най-добрият приятел на човека. Разбират какво им говорим и ако самите те можеха да говорят, щеше да е страхотно. На въпроса кои са по-умни - големите или малки кучета, се опитват да дадат отговор учените от Център за за познание на кучетата към Университета в Аризона.

Трудно е да се даде конкретна оценка, защото интелектът на четириногите се измерва в различни категории, където и победителите са различни. Но ето все пак какво са установили изследванията, проведени със 7000 представители на 74 породи.

По-големите породи се справят по-добре в краткосрочната памет и самоконтрола. На по-малките четириноги им е по-трудно да запомнят под коя чаша е стрито лакомството, докато собственикът им играе на "тука има, тука няма".

Снимка 405378

Източник: iStock

По отношение на самоконтрола, големите кучета успяват да издържат по-дълго време без да докоснат храна, поставена пред тях, ако нямат разрешението на стопанина. Гледали сме много подобни клипчета в интернет, които визуализират истинския героизъм на някои домашни любимци.

Учените все още спорят по въпроса дали физически по-големия размер на мозъка е виновен за по-доброто представянето на големите кучета. Според една теория, колкото е по-голям мозъкът, толкова повече неврони и връзки между тях има, което може да оказва влияние върху по-лесното запаметяване на информация, пише Insider.

Снимка 405376

Източник: iStock

Други изследователи на поведението на четириногите смятат, че е погрешно да се говори за кучешка интелигентност, а по-скоро за "изпълнително функциониране". Някои улични кучета например се приспособяват и оцеляват като крадат храна и улавят плячка, а други просто са усвоили до съвършенство милия поглед и правят така, че хората сами да ги хранят.

Вечният въпрос: кучетата или котките са по-умни

Вечният въпрос: кучетата или котките са по-умни

И нееднозначният отговор на науката

Именно защото интелигентността при кучетата е прекалено относително понятие, далеч от конкретна дефиниция, е трудно и погрешно да се прави категоричен извод, че по-големите кучета са по-умни. По-скоро те са по-добри в определени задачи от по-малките си събратя.