На всички ни се е случвало да се будим посред нощ от някой неприятен сън и да ни трябва известно време, докато осъзнаем къде се намираме и какво наистина се случва. Със сигурност в подобни моменти не ни е до размисли и страсти какво предизвиква тези сънища и можем ли да ги предотвратим.

Според едно битуващо мнение, кошмарите са полезни за мозъка, защото го прочистват от стреса и лошите мисли. Учените не спират с изследванията по темата и ето го и поредният им извод, до който са стигнали на базата на изследване. То е проведено с малка група доброволци и вероятно няма голяма научна тежест, но заключението от него си заслужава внимание.

Снимка 418530

Източник: iStock

Учените са направили скенер на мозъка на хората, които са се оплакали от лоши сънища, с цел да разберат как сивото ни вещество регулира емоции като гняв и любопитство, когато сънуваме през нощта.

На базата на него е установено, че лошите сънища се дължат на дисбаланс в две области, намиращи се в двете полукълба на мозъка. Това състояние се нарича фронтална алфа асиметрия. При него има по-изявена мозъчна активност в една част на мозъка, отколкото в другата.

Снимка 418527

Източник: iStock

Участниците, които са имали по-слабо изразена мозъчна активност в десния фронтален кортекс, докато са будни и в REM фазата на съня (когато не сънуваме), усещат повече гняв, докато сънуват. По-високата мозъчна активност в тази дясна част е свързана с по-добър контрол над гнева по време на сън, обяснява Daily Mail.

Как сами си предизвикваме кошмари

Как сами си предизвикваме кошмари

Изненадваща зависимост

Фронталната алфа асиметрия се свързва и с възможността да контролираме негативните си емоции докато сме будни. А кореспондирането й с лошите сънища дава основа за тяхното последващо анализиране и вероятно откриване на терапия, с която да могат да се предотвратяват като част от различни психични нарушения, като посттравматичното стресово разтройство.