Обикновено повечето хора слагат коледното дърво и декорацията у дома около първия ден на декември (тази година дори се пада в неделя - чудно време за старт на тържествата).

Дядо Коледа, италианският премиер Джузепе Конте и как успокои децата преди празника

Ще спре ли коронавирусът Дядо Коледа

Отговорът, който мнозина чакат

Според други обаче трябва да се изчака до дванадесетия ден преди Коледа. А някои украсяват чак на Бъдни вечер.

Американската традиция пък повеля началото на тържествата да започва след Деня на благодарността, който се празнува в четвъртия четвъртък на ноември.

Тази година обаче няма правила.

Докато хората се опитват да внесат така необходимата радост в живота си сред пандемията от коронавирус, коледните украси вече се появяват в домовете на хора по целия свят.

Звездата от "Момчетата от Медисън авеню" Дженюъри Джоунс например даде съвет на последователите си в Instagram да "преценят" дали да направят като нея. А това, което тя е направила, е, че постави коледен декор в дома си в деня след Хелоуин.

Но далеч не само знаменитостите прегръщат идеята за старт на празничния сезон по-рано от обикновено. И това се вижда добре в социалните мрежи, които са затрупани със снимки на хорски домовете, украсени с празнични, блестящи светлини.

Например 24-годишната Ел Дарби решава да извади коледните декорации на 2 ноември - денят, след като Борис Джонсън обяви, че Англия влиза във второто блокиране на страната: "За мен нищо не може да се сравни с това да се събудиш, след като си украсил дома си и да се понесеш на вълната на коледната магия със съзнанието, че големият ден се приближава", обяснява тя.

"Знам, че за някои може да звучи глупаво, но мисълта, че коронавирусът не може да ми отнеме чувството, която изпитвам около Коледа, ме кара да се чувствам толкова щастлива и радостна в края на тази депресираща година."

По същия начин 30-годишната Даниел от Хартфордшир (историческо графство в Югоизточна Англия) решава да украси коледното си дърво още на 10 ноември в опит да повдигне настроението на нейното семейство по време на изолацията: "След годината, която имахме, реших да извадя коледните украси рано, за да подобря настроението си", казва тя.

"Двегодишните ми близнаци обичат празничната декорация и отново имат за какво да се вълнуват, след като по-често прекарват времето си на закрито. Уютните дни, коледните филми, музиката и храната ни дават нещо, на което можем да се наслаждаваме."

26-годишната Шантел от английския град Уоркшър пък споделя, че поставянето на дървото й "малко по-рано" е помогнало да подобри настроението си: "Коледа е любимото ми време от годината и знам, че е рано, но след година като тази защо да не направим така, че Коледа да продължи два месеца, вместо един", казва тя.

"Работя от вкъщи от март, така че ми беше необходима промяна в обстановката. Ранното украсяване за Коледа ми помогна да се почувствам много по-щастлива в средата си."

Какво казват психолозите

Докато някои може да твърдят, че е твърде рано да се вадят коледните декорации, изглежда тази тенденция е основателна и може да окаже положително въздействие върху психичното ни здраве.

Според психоаналитика Стив мак Каун хората се обръщат към коледната украса по време на стрес и безпокойство, защото извикват на помощ детските си спомени: "Декорациите са просто котва или път към онези вълшебни вълнения от детството. Така че ранното поставяне на коледните украси удължава вълнението", казва той пред The Independent.

Д-р Елена Турони, психолог и съосновател на клиниката по психология в Челси, е съгласна, че коледните дейности, като украсяването на дома, могат да ни осигурят временна почивка от реалността и случващото се в момента в целия свят: "Планирането на приятни събития и дейности е психологическа стратегия, която може да помогне за справяне с ежедневието. Така че има смисъл хората да правят тези неща малко по-рано тази година", смята тя.

Независимо дали вече украсяваме дома си за Коледа или ще оставим това за 24 декември, вероятно всички можем да се съгласим, че се нуждаем от нещо позитивно, за да приключим годината.