Пандемията от коронавирус преобърна живота ни. Много от нас забравиха натоварените си графици. Започнахме да прекарваме огромна част от времето си вкъщи, да работим от дома, да общуваме виртуално.

Пандемията от коронавирус, хората и позитивните промени

Как пандемията промени хората

Позитивната страна на нещата

Наред със сериозните сътресения, които ни донесе пандемията, тя ни осигури и съвършено нов поглед върху смисъла на живота, осъзнаването важността на здравето и на връзките ни.

Независимо какви са прогнозите за развитие на пандемията, ще има ли нов пик и ново затваряне по домовете, е добре да запазим някои от придобитите по време на изолацията навици.

Поддържане по-здрави връзки

Снимка 498444

Източник: iStock

По време на изолацията осъзнахме колко важни за нас са семейството и приятели ни. „Взаимоотношенията в живота ни определят нашето психично здраве“, обяснява психологът Тунтея Ямаока, цитирана от The house Of Wellness. Важно да помним колко сме свързани с другите и да се опитаме да поддържаме добрите отношения, като полагаме по-съзнателни усилия да достигнем до близките си - независимо дали това ще стане с видео връзка или с просто телефонно обаждане.

Приемане на спокойствието и тишината

Паузата в нашия обикновено забързан живот подчерта важността на това, да се научим да приемаме моменти на тишина и спокойствие. Това време ни позволява да спрем и да насочим вниманието си към момента. Така започваме да взимаме съзнателни житейски решения, вместо да реагираме през цялото време на това, което се случва около нас.

Повече упражнения

Снимка 498443

Източник: iStock

По време на изолацията се появи и нов термин - корона килос, или това са килограмите, натрупани заради седенето на едно място и стреса. След това повечето от нас се взеха в ръце и започнаха да тренират. В крайна сметка това се превърна в един голям плюс на изолацията - научихме се да отделяме повече време за упражнения и физическа активност.

Време за занимания, които наистина ни харесват

Независимо дали сме се научили да си правим хляб със закваска или сме преоткрили любовта към четенето, изолацията предостави чудесна възможност да правим нещо само за удоволствие. Дори и графикът ни скоро пак да стане натоварен, добре е да запомним, че е важно да отделяме време за хобита и занимания, които носят удоволствие. "Тези занимания подобряват нашето психично здраве, защото ни позволяват да творим, да бъдем себе си и да правим това, което обичаме", казва Тунтея. А това повишава качеството на живот.

Мерки за следващата пандемия - сега, на момента

Мерки за следващата пандемия - сега, на момента

Предотвратима ли е голямата криза с вируса