Към момента, за по-малко от два месеца, жертвите на новия коронавирус са много повече от броя на загиналите за 9 месеца от епидемията, причинена от сходния SARS вирус. Учени от цял свят полагат всички усилия да създадат ваксина, но този процес е дълъг и сложен. Дали тези действия не са "след дъжд - качулка"?

Цената на всяка епидемия, да не говорим за пандемия, е много висока. Заплаща се с човешки живот и ако това не е достатъчно - с големи икономически загуби. Настоящата епидемия е добър пример за това как един вирус може да се отрази на глобалната икономика, транспорта и дори политиката.

Може да се каже, че тази епидемия е била предвидима - предвидимо е било, че може опасен вирус да се прехвърли от животните на хората, да се разпространи бързо в гъстонаселения голям град и да бъде пресен безпрепятствено в други страни чрез въздушния транспорт.

Снимка 467945

Източник: iStock

Това вероятно ще се случва отново, ако не бъдат взети предварителни мерки още сега. Разбира се, няма как да се знае кой и какъв точно ще бъде следващият патоген, който ще изправи света на нокти, но трябва да сме подготвени за това.

Има няколко фактора, които правя възникването на епидемии и пандемии все по-вероятно. От географска гледна точка, климатичните промени водят до разширяване на местообитанието на опасни преносители на заболявания, като комарите. Свидетели сме на това дори в България с появилите се през последните години тигрови комари.

Снимка 467946

Източник: iStock

Освен това, продължителността на живота е все по-голяма с напредването на медицината, което означава, че възрастното население, което е по-податливо към заболяване, става все по-многобройно. Същевременно все повече хора се събират да живеят на едно място, в гъсто заселените големи градове, които са идеална среда за размножаване и предаване на заразата.

Като се има предвид всичко това, големите инвестиции в организации и дейности, посветени на подобряване готовността при избухване на епидемия, предотвратяването ѝ и правилната реакция при евентуалното ѝ възникване, вероятно ще донесат огромни дивиденти.

В този глобален свят никой не може да се спаси "по единично" - необходимо е всички да се обединим и да действаме като едно, защото всяка точка на кълбото е само на няколко часа полет със самолет от другата и точно толкова отнема на вируса да достигне и до нас.