На върха на хълма Серо Калдерико в историческия град Консуегра се издигат 12 бели вятърни мелници и забележителен средновековен замък, заобиколени от простиращите се равнини на Кастилия-Ла Манча.

Тези невероятни "великани", описани от Мигел де Сервантес в неговия прочут роман "Дон Кихот" от XVII век, са един от най-емблематичните за Испания пейзажи. 

Снимка 418369

Източник: iStock

Днес от 13-те, които са съществували през XVI век, в оригинал са запазени 12. И макар днес да са само туристическа атракция, някога те наистина са функционирали, като са се предавали от поколение на поколение в семействата. Изключително впечатляващо ще бъде, ако се озовем тук в деня от седмицата, в който специално обучен работник задвижва една от тях.

Мелниците на Консуегра са построени по примера на холандските вятърни мелници и са били предназначени за смилане на зърно. Отвътре имат три етажа, свързани помежду си със стълбище.

Снимка 418370

Източник: iStock

На приземния етаж се съхранява зърното. На втория е ситото за отделяне на брашното от триците. В най-големият трети етаж е основното оборудване, необходимо за смилането на брашното.

В горната си част мелниците имат осем прозореца, направени с цел да помогнат на мелничаря да определи посоката на вятъра.

Снимка 418371

Източник: iStock

В близост до мелниците е и замък-крепост, от чиито стени ни гледат 1000 години история, наситена с битки, любови и предателства. Издигнат през Х век, първоначално замъкът е бил седалище на рицарите тамплиери. През XII век крал Алфонсо VIII го подарява на рицарите на Ордена на Св. Йоан Йерусалимски.