Наближават онези дни в годината, в които коледният дух ще обземе целия свят и хиляди лампички и украшения ще направят ежедневието ни по-красиво и уютно. Ако по време на предстоящите празници имаме щастието и да се порадваме на малко понатрупал снежец, коледната романтика ще е пълна.

Но случвало ли ви си е да се запитате откъде се е зародило цялото това празнично настроение, което прави празника на Коледа толкова специален? В следващите редове ще се опитаме да дадем отговор на този въпрос, както и ще се опитаме да ви вдъхновим да създадете своя собствена коледна украса.

Празничните орнаменти

Всичко започва в Германия през 16-ти век, когато стъкларят Ханс Грайнер започва да експериментира с различни пособия, за да произведе една красива украса за своето коледно дърво. Занаятчията нагрявал до червено стъклена тръба над ярък пламък и използвал глинени матрици за да създаде първите коледни украси.

Интересното е, че неговите първи празнични орнаменти били под формата на плодове и ядки - нещо, което било съвсем нормално да се наблюдава като украса по това време в страната, но само че в естествения им вид.

Първите коледни лампички

Не знаем дали ще се изненадате, или не, но създателят на електрическата крушка Томас Едисън всъщност се оказва и първоизточника на красивите коледни лампички, които огряват уютно семейното ни празнично дърво.

През зимата на 1888 г. великият американски изобретател бил притеснен от честите пожари, които създавали поставените до тогава свещи върху коледните дръвчета. За да предотврати тези неприятни ситуации, Едисън създал последователно свързани малки лампички, които гордо поставил върху външната страна на своята лаборатория в градчето Менло Парк, щата Калифорния.

Няколко идеи за сръчни изобретатели

Ако идеите на Ханс Грайнер и Томас Едисън са ви вдъхновили да създадете саморъчна коледна украса, съветваме ви да потърсите новата книга "Преоткрий своето вкъщи" на Лидл България, в която можете да откриете страхотни идеи за "направи си сам" празнични орнаменти. В нея освен тематичните коледни хрумки, ще намерите и вкусни рецепти за трапезата, идеи и съвети за красота и здраве, които са подходящи не само за коледните празници, но и за цялата година.

От 22 ноември до 12 декември идейната книга "Преоткрий своето вкъщи" може да бъде във вашите ръце след събрани и залепени 5 стикер-точки в специално създадената за тази цел промо карта. Нея можете да получите безплатно на всяка каса в магазините на Lidl, а точка получавате при всяка покупка за поне 30 лв.

Празничните коледни календари с изненади

Едно от най-любимите събития на всички деца около коледните празници е отварянето на онези малки картонени прозорчета от коледните календари. В повечето случаи зад самите прозорчета се оказват различни по вид шоколадчета, а целта на този календар е да се отброят оставащите дни до Коледа - тук е моментът да приветстваме всички онези от вас, които са успели да удържат на силното удоволствие и да отварят само по едно прозорче на ден, докато настъпи святото Рождество Христово.

Самите коледни календари пък са изобретени не къде да е, а отново в... Германия. Историята им може да се проследи до началото на 19-ти век, където семействата по това време са рисували хартиени прозорчета с коледни украшения, а на гърбовете им са изобразявали изненадата, която всеки отворил едно от тях е трябвало да получи.

С тази последна коледна изненада слагаме край на нашия исторически коледен бюлетин. Материал, който посветихме на изобретателите, успели да създадат онази магична коледна атмосфера, която завладява сърцата ни през уютните и топли семейни празници.