Климатичните промени са факт и това отдавна не е тайна за никого. Всички ние сме свидетели на шегите на времето и все по-често си казваме, че е полудяло.

Климатичните промени, ефектът върху човечеството и какви са истинските му размери

Притеснителният мащаб на ефекта от климатичните промени

Никой не е пощаден

Но докато хората можем да се облечем подобаващо, да се стоплим или да се разхладим, то сливането на сезоните и тенденцията зимата далеч да не е толкова студена, колкото сме свикнали, оказва сериозно влияние върху редица животни. И те са принудени да променят своите навици, за да оцелеят.

Акцент на поредното изследване, проведено в Durham University, са птиците. В продължение на повече от 50 години те изследват транссахарски мигриращи птици, сред които са и много видове, обитаващи територията на Европа - като славей и брезов певец, познати и у нас.

Снимка 551648

Източник: iStock

А изводът от продължителното наблюдение е, че зимната миграция на птиците от Европа в Африка може да остане в миналото. И причината за това са климатичните промени. Заради тях голяма част от видовете, които отлитат на юг, прекарват по още два месеца на летните си местообитания, където и се размножават.

Това кара учените да смятат, че с времето ще се приспособят към метеорологичните условия, които пък също ще станат по-благоприятни за тях, и така няма да имат въобще нужда да летят хиляди километри до по-топли страни.

Снимка 551647

Източник: iStock

Според учените общо около 4000 вида птици предприемат ежегодни миграции. А това са около 40% от всички по света. Тяхното решение кога да отлетят на юг е на база не само продължителността на деня, но и други фактори като температурата на въздуха и наличието на растителност например.

Тези промени в миграционните навици пък неизбежно ще доведат и до по-дълги периоди на размножава, както и промени във взаимодействието между видовете. Например ако традиционно мигриращите птици спрат да го правят, това значи повишена конкуренция за храна през есенно-зимния период с видовете, които живеят там през цялата година.

Климатичните промени, насекомите и какво задълбочава проблема още повече

Още един неочакван виновник за климатичните промени

Учените алармират

Междувременно пък в местата, където въпросните птици мигрират през зимата, липсата им ще се усети заради разпространението на семена и опрашването на растения, както и заради консумацията им на насекоми, предава Daily Mail.