Климатичните промени не са прецедент за планетата или вида ни.

Те са част от циклите на Земята, които са се повтаряли многократно през историята.

Между 800 г. и 1200 г. Северното полукълбо е било връхлетяно от повишение в температурите, след което Европа и Северна Америка са били доста хладни в периода 1300 г. - 1850 г.

Разликата с днешната ситуация е, че никога в историята ни земното кълбо не се е затопляло толкова цялостно и масово за толкова кратък период от време, сочат скорошни изследвания, публикувани в Nature и Nature Geoscience.

Снимка 435622

Източник: iStock

Досега промените в климата са се случвали по-бавно и са били ограничени до определени региони, съставляващи по-малко от половината планета.

Затоплянето, което видът ни наблюдава през последните 150 години, обхваща до 98% от повърхността на Земята и постепенно изменя условията на живот в огромни райони.

Климатът в София през 2050 г. ще е като този в Скопие през 2019 г.

Защо в София през 2050 г. ще е като в Скопие през 2019 г.

Как ще се променят климатичните условия в градовете по света

Учените смятат, че тази разлика се дължи на нашата намеса и разрушаването на мащабни екосистеми в следствие на глобализацията и индустриалния възход.

Снимка 435623

Източник: iStock

Вчера от CNN дори съобщиха, че времето ни за реакция в посока овладяване на промените ще изтече в края на 2020 г., а не през 2030 г., както се смяташе до момента.

Йохан Фелдман, Андерс Леверман и Матиас Менгел - учените, които смятат, че могат да спрат топенето на Антарктида

Австралийски учени са убедени, че могат да спрат топенето на Антарктида

Една от най-алтернативните идеи, които сме чували

Учените припомнят, че през 2018 г. бе отбелязан рекорд в температурите на световните океани, а Гренландия и други вечно замръзнали местности се топят до шест пъти по-бързо, отколкото преди 30 години.