Тази седмица швейцарски учени публикуваха в PLOS ONE първото мащабно изследване, което разглежда как климатичните промени през следващите 30 години ще се отразят на живота и климата в 520 големи градове по света.

Не знаем дали това е добра, или лоша новина, но прогнозите им сочат, че времето в София през 2050 г. ще е като това в Скопие през настоящата 2019 г.

Според учените това означава, че най-топлите месеци в столицата ни ще са с около 6.1 градуса по Целзий по-горещи, отколкото са в момента, а средната годишна температура ще се повиши с около 2.7 градуса по Целзий.

От лабораторията Cowther Lab в Швейцария са се заели да онагледят в интерактивна карта, която можем да намерим тук, къде и какви промени можем да очакваме.

Учените твърдят, че градовете ще придобият климата, който към момента е характерен за урбанизирани територии до 1000 километра на юг.

Така Лондон ще се превърне в Барселона, Париж ще наподобява Канбера, Санкт Петербург ще заприлича на днешна София, а Сан Франциско ще е толкова топъл, колкото е Лисабон в момента.