Хората на науката са особен тип хора, които чрез проницателността и ексцентричността на своите идеи имат свойството да променят света.

Точно за такова трио от австралийски учени научихме наскоро. Тримата са провели детайлни изследвания в опит да установят най-удачния начин за спиране на топенето на ледовете на Антарктида, и са произвели една от най-алтернативните идеи, които сме чували.

Изследванията на Йохан Фелдман, Андерс Леверман и Матиас Менгел са публикувани в Science Advances, а основната им теза е, че леденият континент може да бъде спасен с помощта на едни 7.4 трилиона тона изкуствен сняг. Както можем да се досетим, за подобна кауза ще са нужни изключителни ресурси от различен порядък.

Снимка 434751

Източник: iStock

Учените предлагат да се инсталират около 12 000 вятърни турбини по западните брегове на Антарктида, където топенето през последните години набира притеснителна скорост.

Тестовете на австралийците показват, че успехът на едно такова начинание ще донесе спад от до пет сантиметра в нивото на океаните и ще укрепи разпадащите се ледници.

Те се обосновават с това, че бездействието по отношение на проблема би се оказало по-скъпо и опасно за вида ни решение, отколкото изсипването на милиарда за решаването му по предложения от тях метод.

Снимка 434752

Източник: iStock

Според тях безконечното и забързващото се топене ще доведе до повишение на нивото на океаните от до три метра по-скоро, отколкото очакваме, и ще постави под опасност живота на милиони души, живеещи в близост до океана.