Нека бъдем честни - хората или са пристрастени към лютото и се наслаждават на парещата пикантна храна, или я избягват все едно е болест. Така или иначе, "горещата" кухня е запазена марка на много страни по целия свят. Повечето имат поне едно ястие, което носи със себе си пламенни аромати. От Ямайка до Етиопия, безброй региони са включили люти чушки като задължителна част от менюто си.
Stars Insider прави селекция на държавите, които са луди по горещата храна, а на нас ни остава единствено да разберем кои са те и да се отправим към тях (ако сме от първия тип хора, разбира се).
Китай
![Снимка 584090](https://webnews.bg/uploads/images/90/4090/584090/640x.jpg?_=1660431953)
Източник: iStock
Разположен в югозападен Китай, Съчуан е регион, известен със своите пикантни ястия, които често съчетават пресни зелени и сушени червени чилита, червено чили масло, и съчуански пиперки.
Мексико
![Снимка 584091](https://webnews.bg/uploads/images/91/4091/584091/640x.jpg?_=1660432025)
Източник: iStock
Не е никаква изненада, че мексиканската кухня е една от най-пикантните в света, а виновни за тази слава са ястията с чушки халапеньо и хабанеро. От супи до кесадили, и дори десерти, тук ще намерим пикантна нотка във всичко.
Индия
![Снимка 584092](https://webnews.bg/uploads/images/92/4092/584092/640x.jpg?_=1660432086)
Източник: iStock
Кухнята на Индия е разнообразна и изпълнена с различни вкусове. Но човек не може да пренебрегне пикантността, когато става въпрос за храната им. Ястията им биха изглеждали недовършени без чили, чесън, джинджифил, кардамон и черен пипер.
Бутан
![Снимка 584093](https://webnews.bg/uploads/images/93/4093/584093/640x.jpg?_=1660432157)
Източник: iStock
Зелените чилита се използват широко в кухнята на Бутан. Традиционни ястия като свинско paksha Paa се правят с червено-горещо чили, а кнедли momo са пълни с халапеньо чушки.
Перу
![Снимка 584094](https://webnews.bg/uploads/images/94/4094/584094/640x.jpg?_=1660432249)
Източник: iStock
Перуанският пипер се нарича "аджи амарило", който често се прави в сос и се използва в разнообразни ястия. Чилито може да се използва за подправка на ceviches, както и тяхната национална яхния, наречена аджи де галина.
Етиопия
![Снимка 584095](https://webnews.bg/uploads/images/95/4095/584095/640x.jpg?_=1660432325)
Източник: iStock
Лютивият вкус в етиопската храна е благодарение на смес от подправки, наречена бербере. Този микс съдържа чили на прах, чесън, джинджифил, карамфил, индийско орехче и много други подправки. И обикновено се използва в яхния от месо, наречена доро ват.
Малайзия
![Снимка 584096](https://webnews.bg/uploads/images/96/4096/584096/640x.jpg?_=1660432493)
Източник: iStock
Макар че не всяко ястие в Малайзия е пикантно, те наистина имат едно по-специално, което разгорещява. Буквално. Нарича се отак-отак или сухо чили, смесено с нарязана риба и задушено в бананов лист.
Гана
![Снимка 584097](https://webnews.bg/uploads/images/97/4097/584097/640x.jpg?_=1660432543)
Източник: iStock
Всичко в Гана е пикантно. Лютивият вкус може да се добави към всяко ястие благодарение на shito, гореща паста на базата на смлян черен пипер, палмово масло, а понякога и анасон пипер.
Тайланд
![Снимка 584098](https://webnews.bg/uploads/images/98/4098/584098/640x.jpg?_=1660432626)
Източник: iStock
Тайланд е една от най-големите кухни, когато става въпрос за пикантна храна. Можем да намерим много пържени ястия и пикантни супи, опаковани с аромат и чилита, които ще накарат гърлото ни да гори.
Италия
![Снимка 584099](https://webnews.bg/uploads/images/99/4099/584099/640x.jpg?_=1660432685)
Източник: iStock
Италианците не са много запалени по пикантната храна, но ако искаме малко люта подправка, се отправяме към южния район на Калабрия. Там можем да намерим ястия, приготвени с емблематичния пипер peperoncino.