Големият брой на официалните почивни дни има както положително, така и отрицателно влияние върху различни аспекти от живота.

От една страна, те позволяват на служителите да се отпуснат, да прекарат време със семейството си и да се върнат на работа с нови сили. От друга, прекалено големият брой почивни дни накъсва работния процес и води до известни икономически загуби за бизнеса.

Снимка 425609

Източник: iStock

Страната, в която хората почиват най-много, е Камбоджа. Там има цели 28 официални празнични дни. Тук използват кхмерският традиционен календар, който зависи от движението на луната, но слънчевият календар също се взима предвид. По-голямата част камбоджанските почивни дни са свързани с будизма и всяка година се падат на различни дати, т.е. не са фиксирани.

На второ място се нарежда Шри Ланка - с 25 дни. Те също са свързани с различните религии, които се изповядват в страната - будизъм, индуизъм, християнство и ислям. На работещите по празниците се заплаща двойно.

Снимка 425610

Източник: iStock

В Индия и Казахстан почивните дни са по 21. Религиозните празници в Индия са различни в различните региони на страната, като се празнува дори Коледа, въпреки че най-широко разпространената религия е индуизмът.

В Колумбия, Филипините и Тринидад и Тобаго почивните дни са 18, в Китай - 17, а в Тайланд, Турция и Пакистан са 16.

В България имаме 13 официални почивни дни, като през 2017 г. беше прието, ако някой от официалните празници се падне в събота или в неделя, да се почива в първия работен ден след тях.