Едно от заболяванията на съвременния човек е патологичното чувство за безпокойство. Хората, които страдат от това състояние, често изпитват тревога без да има видима причина за това. Подобни усещания може да повлияят негативно на целия живот на страдащия - те пречат на личните му отношения с другите, на работата, на ученето.

Някои от симптомите са свързани с напрегнати мускули, раздразнителност, влошена концентрация и безсъние, съпроводени с натрапчивото усещане, че нещо лошо ще се случи.

Има редица фактори, които имат роля за хроничното безпокойство.

Генетика

Често безпричинната тревога изглежда се предава по наследство. По-застрашени сме, ако имаме кръвен роднина, който страда от това състояние.

Снимка 425945

Източник: iStock

Биохимия на мозъка

Гените и стресовите или травматизиращи преживявания изменят биохимията на мозъка. Така той започва да реагира пресилено на стимули, които в нормално състояние не биха предизвикали тревожност.

Околна среда

Стресът е основният фактор, който може да отключи хроничното безпокойство. Установено е, че дори ниските нива на кислород при голяма надморска височина допринасят за това чувство.

Лекарства и стимуланти

Някои медикаменти, алкохолът и наркотичните вещества също могат да предизвикат патологична необяснима тревожност.

Снимка 425947

Източник: iStock

В съвременното общество ролята на психолозите е все по-високо оценявана и стигмата отстъпва пред грижата за собственото си психологично здраве.

Диагнозата на това заболяване се поставя само от специалист, но е важно да разпознаваме симптомите и да потърсим помощ, ако заподозрем, че нещо не е наред.