Напоследък сме свидетели на различни метеорологични явления - някои от които притеснителни, а други и не по-малко красиви. Последното подобно е от преди часове в Гърция. Небето над южната ни съседка се оцвети в оранжеви и червеникави нюанси, а кадрите, разпространени в социалните мрежи, са сякаш от научнофантастичен филм или такъв за живот на Марс.

Пълно слънчево затъмнение 2024 и кадри от небесното събитие

Колко впечатляващо беше пълното слънчево затъмнение

Кога и къде ще можем да наблюдаваме следващото

Причината за това са прашни облаци с пясък от Сахара, които образуваха гъста пелена над Южна Гърция и столицата Атина, намалиха видимостта и слънчевата светлина и сериозно влошиха качеството на въздуха.

Въпреки опасно високите нива на фини прахови частици и предупрежденията на властите за рискове за здравето, хиляди гърци излязоха навън, за да видят с очите си и да заснемат явлението.

Облаците, коти носят пясък от пустинята, са често срещани в различни части на света, защото всяка година Сахара отделя между 60 и 200 милиона тона минерален прах.

А най-малките частици от него могат да изминат хиляди километри и така достигат и до Европа, но невинаги водят до подобно оцветяване на небето и формиране на пелена.

За последен път небето над Гърция се оцвети в оранжево-червени нюанси през 2018 г. по същата причина, като тогава най-засегнат бе остров Крит. Според метеорологичните власти в страната, от днес, 24 април, небето ще започне да се прояснява. А междувременно вече са на лице и първите, доста подранили горски пожари, пише Guardian.