Opel Grandland е на пазара от 2017 г., като за тези години моделът претърпя едно по-голямо и сериозно преобразяване, което дойде през 2021 г.

Opel и отбелязването на 125 години производство на автомобили

Opel - oт шевни машини до 125 години производство на автомобили

Вече 125 години компанията е в автомобилния бизнес

А сега е време за нова голяма промяна, която да придаде изцяло нов облик на Grandland. Той използва платформата на Stellantis STLA Medium, на която стъпва и Peugeot 3008. Именно тази платформа дава много нови възможности като например батерията да бъде с плоска форма.

По-голям и по-уверен на пътя

Новият Opel Grandland е пораснал в сравнение с предшественика си. Към дължината на автомобила са добавени 173 мм, към височината 19 мм, а към ширината - 64 мм. И така новите размери са - дължина: 4650 мм; ширина: 1905 мм и височина: 1660 мм.

Снимка 662330

Източник: Opel

Впечатление в предницата прави и 3D Vizor решетката и светещото лого Blitz на Opel. Отзад пък намираме постоянно осветен надпис OPEL на задния капак. Друга разлика в полза на околната среда е, че името на модела няма да се изписва с хромирани букви, както досега, а ще е централно щамповано на багажника.

Виждаме, че новият Grandland е взел доста от концептуалния модел Opel Experimental. Така например всички елементи са организирани хоризонтално и са съобразени със светещата емблема в центъра на предната решетка.

Снимка 662327

Източник: Opel

От Opel казват, че новата версия на автомобила дебют прави и система за светлини Intelli-Lux Pixel Matrix HD. Тя разполага с над 50 000 елемента за разпределение на светлината с висока разделителна способност. Така трябва да получим по-ярко осветяване на пътя, без това да е за сметка на заслепяването на другите водачи.

Обемът на багажника също се е увеличил с 36 литра, като при сгънати задни седалки (в съотношение 40:20:40) се създава общ обем от 1641 литра.

Комфорт и простор отвътре

Целта на дизайнерите на новия Opel Grandland е била да постигнат уютна и комфортна атмосфера, когато водачът и пътниците се качат в автомобила. 

Снимка 662328

Източник: Opel

Ето защо виждаме дръзки, но изчистени елементи в интериора. Впечатление прави и хоризонталната тема с линии, преминаващи през арматурното табло към вратите, които определено засилват усещането за простор. Широко ни се струва и защото страничните вентилационни отвори са интегрирани във вратите.

В средата на таблото няма как да остане незабелязан големия 16-инчов централен дисплей на информационно-развлекателната система. Като зад волана е разположен цифров панел за важната информация за автомобила, който е сравнително по-малък, като той е допълнен от head-up дисплей.

Снимка 662326

Източник: Opel

Може би едно от най-големите предимства е, че Opel не са обърнали гръб на физическите бутони. В Grandland климатичния контрол например ще може да се управлява и настройва именно чрез физически бутони. Помислено е и за комфорта при дълго пътуване, все пак това е автомобил от C-SUV сегмента, като немците са заложили на ергономичните AGR седалки. 

Като част от стандартното оборудване е и функцията Intelli-Seat на предните седалки - тя облекчава натиска върху опашната кост при седене. И понеже това е семейно ориентиран автомобил в интериора му има общо 35 литра вътрешни отделения за съхранение на какво се сетим.

Задвижване и електрификация

Едва ли някой е изненадан от факта, че новият Opel Grandland ще се предлага в напълно електрическа версия. Grandland Electric разполага с 98 кВч батерия и може да измине до 700 км (WLTP) на ток. Като на станция за бързо зареждане са нужни около 26 минути за презареждане до 80%.

Opel и отбелязването на 125 години производство на автомобили

Opel - oт шевни машини до 125 години производство на автомобили

Вече 125 години компанията е в автомобилния бизнес

Opel Grandland ще се предлага също така с plug-in хибридна система, която може да осигури пробег до 85 км. Разбира се, ще има и опция за обикновен хибрид, който е с 48-волтова архитектура.

Предстои да бъдат разкрити още детайли около новия Opel Grandland като цена и кога ще бъде пуснат в продажба. Очакванията са обаче това да се случи още тази есен.