Плановете на NASA за Луната и следващите мисии Artemis са ясни отдавна. През 2025 г. на повърхността на спътника на Земята трябва да кацне американски екип, част от който ще са първата жена и първият цветнокож, които ще имат тази чест. Но космическата агенция иска много повече и явно знае как да си го вземе.

Има ли живот на Луната - NASA с нови разкрития

Има ли живот на Луната

Ако да - как е възникнал

Според новa информация на сайта на NASA, през следващото десетилетие се очаква екипите й да започнат да добиват ресурси на Луната. Една от първите и основи цели е разкопаване на почвата, което се планира да се случи до 2032 г.

След броени дни агенцията ще изпрати тестово свредло за събиране на лунна почва, като целите са изграждането на преработвателен завод до 2032 г. Но на този етап става дума за буквално "драскане" на повърхността.

В момента австралийската космическа агенция разработва полуавтономен марсоход, който ще се използва за събиране на проби от повърхността на Луната през 2026 г. Доказано е, че лунната почва съдържа кислород под формата на оксиди. И сега учените ще трябва да намерят начин ефективно да го извлекат с помощта на друго специфично оборудване.

Това е от съществено значение за доброто познаване на условията на живот там, за да може един ден да се сбъдне и мечтата за създаване на колония. А за постигането й от космическата агенция планират да си партнират с редица международни компании - както частни, така и държавни.

За изследователите и астронавтите е много важно и да намерят начин за създаване на запаси от кислород и вода на сухата повърхност на Луната, в чиято атмосфера няма въздух, годен за дишане. Надеждите са да се открият и достатъчно естествени ресурси, които да позволяват тяхното добиване на място. А следващата стъпка ще е търсене на желязо и други редкоземни елементи, които може да се съдържат в слоевете на естествения спътник на Земята, предава Reuters.

Агенцията се стреми да определи количествено потенциалните ресурси, включително енергия, вода и лунна почва и с цел привличане на търговски инвестиции. Те пък ще бъдат полезни за провеждането на повече изследвания и експерименти, както и за създаването на благоприятни условия на живот.

Ще завладее ли Китай Луната преди NASA

Кой ще изпревари NASA в битката за Луната

На спътника на Земята май ще стане пренаселено

Очаква се първите клиенти да бъдат частни компании, притежаващи космически ракети, които биха могли да използват ресурсите от гориво или кислород на Луната. Така в общи линии се очертава NASA да прави бизнес в Космоса и вероятно да стане монополист що се отнася до ценните ресурси.