Диабетът често увеличава риска от увреждане на нервите в цялото тяло, заради високите нива на кръвната захар, засягащи крехките нервни влакна. Състоянието е известно като невропатия. Ако това се случи в краката, невропатията може да причини язви и загуба на чувствителност в засегнатата област.

Пикантни храни, капсаицин и наистина ли лютото помага при настинка

Може ли лютото да излекува настинка

Отговорът не е еднозначен

При някои хора се наблюдава силна болка, която не може да бъде облекчена с познатите болкоуспокояващи. При настоящите лечения се прилагат обикновено антидепресанти. Няма обаче познати възможности за спиране на увреждането на нервите и често лекарствата или се провалят, или идват с нежелани странични ефекти.

Изследователи от Imperial College London и Sheffield Teaching Hospitals, с помощта на Британската диабетна асоциация, решават да изследват дали капсаицинът (веществото, което прави чушките люти) няма да се окаже ключът към решаване на този проблем. Известно е, че капсаицинът блокира сигналите за болка, когато се прилага локално, като крем или лепенка, и дори може да насърчи заздравяването на някои кожни заболявания.

Снимка 611630

Източник: iStock

Така изследователите набират 75 души с диабетна невропатия, много от които имат болки в краката и им прилагат продължително лечение с лепенки, съдържащ 8% капсаицин. След три месеца учените установяват, че хората, използващи лепенки с капсаицин, съобщават за значително по-малко болка. Резултатите дори показват по-висок брой нови нерви в областта на краката им.

Въпреки че не е напълно ясно как точно го постига, капсаицинът всъщност не само намалява болката, а насърчава и развитието на нервите и заздравяването им. Това пък означава, че действието му е в състояние да обърне увреждането, причинено от невропатия.

Снимка 611632

Източник: iStock

Трябва да се направят още много изследвания за механизма на действие на капсаицина като лечение на невропатия, но резултатите от настоящото лечение, са изключително обещаващо начало. Ако лютите люти чушки могат да помогнат в борбата с невропатията, те биха могли да лекуват някои от най-сериозните усложнения при хора с нелекуван диабет - област, в която лечението (не само превенцията) силно липсва, уточняват от IFL Science.