Един от най-разпространените методи за предпазване от нежелана бременност, както и средство за хормонално лечение, са оралните контрацептиви, приемани под формата на хапчета от жените.

Те имат редица неприятни странични ефекти, като задържане на вода, резки промени в настроението, раздразнителност, отпадналост, депресия, но сега се оказва, че приемът им има и видимо анатомично отражение в мозъка.

Ново проучване, макар и с малки мащаби, е установило, че хипоталамусът при 21 жени, които взимат противозачатъчни хапчета, е значително смален, в сравнение с този при наблюдаваните жени, които не приемат такива медикаменти.

Снимка 457457

Източник: iStock

Хипоталамусът е важна част от мозъка, която контролира нивата на хормоните, съня, апетита и сърдечния ритъм.

Учените проверили дали това оказва влияние върху умствените способности на пациентките и не открили такава връзка. Те смятат, че смаляването на хипоталамуса не е толкова притеснително и го обясняват с това, че когато приемаме хормоналните таблетки, на хипоталамуса не му се налага да казва на хипофизата колко да секретира от тях - защото ги получаваме наготово. Т.е. функциите му са иззети от хапчето и това е причина да се смали.

Снимка 457458

Източник: iStock

Но в научната литература се наблюдават и други тревожни ефекти от контрацептивите върху мозъка. Има данни, че те може да предизвикат припадъци при страдащите от епилепсия, например. За тях не е препоръчителна употребата на този тип хормонални препарати.