Лятото на 2024 г. е изпълнено със спортни събития, които да ни държат приковани към екрана. Евро 2024 може и да е на финала си, но предстоят Олимпийски игри. А какво по-приятно за зрители като нас от чаша ледена напитка в комбинация с хрупкав чипс, докато се наслаждаваме на спорта?
И тук идва проблемът с чипса - колкото и да ни е любим, ако не изядем целия пакет наведнъж, хрупкавото лакомство се превръща в не толкова хрупкаво, след като престои няколко часа.
Това се случва, защото чипсът съдържа едва 2 % влага в сравнение със суровите картофи, при които тя е около 70-80%. Оставен в отворен плик или купа, той има способността да поеме влагата от въздуха.

Източник: iStock
За щастие има начин да върнем хрупкавостта му с помощта на доста популярните еър фрайър уреди. С помощта на конвекторното си затопляне те равномерно ще нагреят и изсушат чипса.
Препоръчително е предварително да загреем уреда, за да може картофеното лакомство да престои възможно най-малко в него. Оптималната температура за това според Serious Eats e 150 градуса, а необходимото време - около минута и половина.

Източник: iStock
Когато увеличим температурата на еър фрайъра и минутите, в които държим чипса в него, рискуваме да го изгорим. За най-сигурно е добре да го държим под око през цялото време и да пробваме на вкус дали е достигнал необходимата хрупкавост.