За голяма част от нас денят започва с чаша кафе или чай - а защо не и с двете. Често през деня след и втора доза и топлите напитки, за които знаем, че имат много повече ползи, отколкото вреди. Но винаги има за какво да бъдем нащрек.

Вода, кефир, чай от куркума и напитките, които подсилват имунитета

Напитките, които подсилват имунитета

Вкусни и полезни

Според диетолози, един от негативните ефекти от консумацията на кафе и чай е затрудненото абсорбиране на желязото, което приемаме чрез храната. То може да бъде както от растителни (като спанак, ядки и бобови), така и от животински източници (като риба и червено месо), като това от растителни се усвоява в по-ниска степен.

Затова ако не консумираме животински продукти, е важно да включим в менюто си и храни, които подпомагат абсорбирането на желязото - като например такива с високо съдържание на витамин С.

Снимка 557440

Източник: iStock

Друго важно правило, което трябва да спазваме, за да не си докараме дефицит на желязо, е да не консумираме храните, които го съдържат, заедно с кафе или чай. Причината е, че танините и полифенолите в тези напитки пречат на абсорбирането на важния елемент, предава MindBodyGreen.

Кафето, чаят и как влияят върху риска от инсулт и деменция

Неочакваните ползи за здравето от кафето и чая

Ново проучване открива интересна връзка

Това не означава да се откажем напълно от чая и кафето, а ако например за закуска хапваме нещо с желязо (например тофу или ядки), да изчакаме около час за първата чаша. По този начин намаляване риска от развитие на желязодефицитна анемия.