Дали е вредно, или не, всеки ден да се пие кафе, е тема, по която здравните експерти доста са дискутирали. Явно продължава да ги вълнува активно, защото наскоро са обявили резултатите от проведено ново проучване.

Кафето, кофеинът и проучването, което доказва как влияе напитката при еректилна дисфункция

Кафето и ерекцията - каква е връзката между тях

Кафе в нужда се познава

В него се доказва, че всекидневната консумация на кафе може да намали риска от развитие на смъртоносни заболявания.

Проучването обхваща период от седем години и проследява 170 000 човека. Наблюдението на учените е, че хората, които са пили между 1.5 и 3.5 чаши кафе на ден, са удължили продължителността на живота си с около 20%.

Този ефект се дължи на антиоксидантните и противовъзпалителните свойства на част от химическите съединения в кафето.

Снимка 577421

Източник: iStock

"Кафето помага за предпазване от сърдечни заболявания, рак и дори Паркинсон", уточнява д-р Джанет Нешейсат за Fox News. И обяснява, че в една чаша от напитката има между 90 и 100 милиграма кофеин. А максималната препоръчителна дневна доза е 400 милиграма.

Добре е, разбира се, да не я надвишаваме. Тогава ще можем да се възползваме от благоприятното за здравето ни действие на кафето, без да си навлечем неприятните ефекти, свързани с предозирането с кофеин, сред които са безсънието, учестеният пулс и тревожността.

Кафе, Super Venti Flat White, Elida Geisha Natural 1029, Kopi Luwak и колко струват някои от най-скъпите чаши с кофеиновата напитка

Колко много може да струва една чаша кафе

5 от най-скъпите кафета по света

"Важна е умереността", казва д-р Нешейсат и накрая съветва да не добавяме подсладители към напитката си.